Een eigen aanhangwagen bouwen is strikt genomen niet verboden. Zeker hobbyklussers met een beperkt budget vragen zich wel eens af of ze niet beter zelf een aanhangwagen kunnen maken.

Maar is dat wel zo’n slim idee?

Wij zetten enkele zaken op een rij waar je als hobbybouwer zeker rekening mee moet houden bij het bouwen van een aanhangwagen.

Een zelfgemaakte aanhangwagen: de regels sinds 2012

Vanaf oktober 2012 zijn de regels omtrent zelfgemaakte aanhangwagens strenger geworden. Als je zelf een aanhangwagen wilt maken, moet je een homologatie aanvragen voor je knutselwerk.

In principe kan iedereen zo’n homologatie aanvragen, maar de vraag is of het wel de moeite en het harde werk waard is.

Want een chassis lassen is best wel wat werk, en de opbouw is slechts een doenbare klus voor handige harry’s. Weet wel dat het homologeren van een aanhangwagen best prijzig is. Bovendien loont het niet de moeite voor één aanhangwagen. Er komt namelijk veel papierwerk aan te pas.

Welke aanhangwagens hebben een homologatie nodig?

Alle aanhangwagens – geremd en ongeremd – dienen vanaf 2012 over een chassisnummer en een COC attest (Certificate of conformity) te beschikken. Hierbij hoort ook een Europees goedkeuringsnummer.

Het COC attest omschrijft hoe de aanhangwagen is opgebouwd. Het bevat zaken als:

  • afmetingen
  • gewichten
  • bandenmaat

Een aanhangwagen kopen of zelf bouwen?

De goedkoopste en slimste keuze is dus ongetwijfeld om een aanhangwagen aan te kopen, en niet zelf te bouwen. Losse onderdelen aanschaffen kost een pak meer. Bovendien ligt de prijs van een homologatie vrij hoog en brengt het veel papierwerk met zich mee.

Als je een nieuwe aanhangwagen aankoopt ben je zeker van een veilig, kwaliteitsvol en duurzame aanhangwagen die je – naargelang je noden – kunt inzetten voor het vervoeren van kwetsbare spullen, het transporteren van je motor of het verplaatsen van je paarden.

Weet je niet zeker of je moet kiezen voor een aanhangwagen met enkelas of met dubbelas, of voor een open of gesloten model? Lees dan snel al onze tips in onze blog over de aankoop van een aanhangwagen.

Vermeir inside tip!

Voor sommige aanhangwagens heb je een extra rijbewijs nodig. Bij Vermeir geven we je alle noodzakelijke uitleg rond het vereiste rijbewijs voor de aanhangwagen van jouw keuze.Wil je graag weten welke aanhangwagen het beste past bij jouw noden en levensstijl? Maak dan snel een afspraak via ons contactformulier of laat je adviseren in onze showroom.

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir