Paardentrailers bestaan er in alle soorten en maten, en dus ook in allerlei materialen. De meest gebruikte materialen zijn hout, polyester en aluminium, of een combinatie. We zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij.

Houten paardentrailers

De klassieke, oudere paardentrailers bestaan zowel aan de binnen- en buitenkant uit hout. De meesten hebben wel een regenbestendige kap uit polyester. Nieuwe paardentrailers worden zelden nog uit hout gemaakt, omdat aluminium en polyester nu eenmaal meer voordelen bieden.

Wat zijn de nadelen van een paardentrailer uit hout? 

Onderhoud

Een houten paardentrailer is erg lastig in onderhoud, je kan niet zomaar met de hogedrukreiniger aan de slag gaan: je loopt dan het risico dat het hout gaat rotten. Houten paardentrailers zijn ook minder bestand tegen wind en regen. Bij veel blootstelling aan zonlicht gaat het hout ook verkleuren

Wil je je houten trailer zo goed mogelijk beschermen? Koop dan een extra trailerhoes, en olie je trailer regelmatig in. 

Gewicht

Een houten paardentrailer is erg zwaar, veel zwaarder dan trailers uit aluminium of polyester. Dat kan ervoor zorgen dat je auto niet genoeg trekkracht heeft, of je totale gewicht zo hoog is dat je een extra rijbewijs zal moeten behalen. 

Levensduur 

Zoals gezegd heeft hout de neiging om te gaan rotten. Als je trailer voortdurend vocht wordt blootgesteld, zal de levensduur van je trailer dus aanzienlijk minder worden. Paardentrailers uit aluminium of polyester zullen hoe dan ook langer meegaan. 

Paardentrailers uit polyester

Steeds meer fabrikanten van paardentrailers kiezen voor een polyester behuizing. Waarom dat zo is? Dit zijn de voordelen:

Minder zwaar

Vergeleken met een houten trailer is een polyester paardentrailer veel minder zwaar. Goed voor je Maximaal Toegelaten Massa (MTM): zo is het mogelijk om met een kleinere auto toch je trailer te kunnen trekken. 

Aerodynamisch

Voorgevormde polyester trailers kunnen erg aerodynamisch worden gebouwd. Het verschil met een (vierkante) houten trailer zal je meteen merken wanneer je met de trailer op pad bent: een polyester trailer zal veel minder wind vangen. Bovendien oogt een polyester trailer doorgaans mooier. 

Onderhoud

Het onderhoud van een polyester paardentrailer is erg eenvoudig. Het is perfect mogelijk om met de hogedrukreiniger je trailer te reinigen na gebruik, zonder risico op verrotting. Je kan je polyester zelfs in de was zetten zoals je met je auto zou doen. 

Levensduur

Polyester paardentrailers gaan beduidend langer mee dan houten paardentrailers, mede dankzij het feit dat ze niet verrotten, en meer bestand zijn tegen wind en regen. 

Polyester heeft ook een paar nadelen. Het kan verkleuren in de zon en is minder sterk dan hout: bij beschadiging kan het scheuren en scherpe splinters krijgen. 

Paardentrailers uit aluminium

Paardentrailers uit aluminium bevinden zich meestal in de duurdere prijsklasse. Maar daar zijn een paar goede redenen voor: 

Stevigheid

Aluminium is ontzettend stevig, en kan dus niet zomaar beschadigd worden. Je loopt geen risico op scheuren of splinters. 

Onderhoud

Aluminium is erg gemakkelijk in onderhoud, en hoef je niet in te oliën of in te vetten zoals hout en polyester. Het is bovendien ook erg gemakkelijk om schoon te maken: een hogedrukreiniger en een schoonmaakproduct volstaan om je aluminium trailer volledig te reinigen. 

Geen verkleuring

Bij aluminium loop je niet het risico dat het verkleurt, wat bij polyester en hout wel het geval is. 

Levensduur 

Dankzij de stevigheid en onderhoudsgemak gaat een aluminium paardentrailer veel langer mee dan een trailer uit hout of polyester. 

De nadelen van een aluminium paardentrailer zijn dan weer dat het prijskaartje beduidend hoger is, en dat aluminium ook zwaarder is dan polyester. Hoe dan ook kies je in dit geval voor kwaliteit en duurzaamheid. 

Maak een doordachte keuze

Het is in elk geval belangrijk om goed na te denken vooraleer je een paardentrailer koopt. Elk merk en materiaal heeft voor- en nadelen, en die bespreken we graag met je voor je een beslissing maakt.

Heb je een vraag over paardentrailers, kunnen we je nog ergens mee helpen? Laat ons gerust iets weten!