Ga je de weg op met je aanhangwagen? Dan is een goede verzekering niet onbelangrijk.

Maar ben je verplicht een aparte verzekering af te sluiten voor je aanhanger, of niet? Deze en nog andere vragen komen hieromtrent vaak terug.

Ben je benieuwd wat je in orde moet brengen voor jouw trailer? Wij doen het hieronder allemaal uit de doeken.

Maximaal toegelaten massa van je aanhangwagen

Het vraagstuk van een eventueel verplichte extra verzekering begint allemaal met de maximale toegelaten massa (MTM) van je aanhangwagen. Dit betreft het gewicht dat de aanhanger maximaal mag wegen in geladen toestand (inclusief de aanhangwagen zelf). Afhankelijk daarvan kan je bepalen of je een bijkomende verzekering moet afsluiten.

MTM < 750kg

Mag je aanhangwagen niet meer dan 750 kg wegen, dan valt deze – in aangekoppelde toestand – nog onder de verzekering van je wagen. Dit is de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA-verzekering) die je voor je auto hebt afgesloten. Wanneer je trailer niet aangesloten is aan de wagen, en er een ongeluk gebeurt, dan valt deze onder de verzekering familiale burgerlijke aansprakelijkheid.

MTM > 750 kg

Bij een aanhangwagen die wél de 750 kg mag overschrijden, is een extra verzekering noodzakelijk en zelfs verplicht. Deze wordt meestal afgesloten bij de maatschappij waarbij je al een verzekering hebt lopen van je auto.

Let op: zelfs al heb je een aanhangwagen met MTM < 750 kg, en is de verzekering dus gratis, vraag toch steeds een groene kaart aan je verzekeringsagent. Zo vermijd je discussies bij een eventueel ongeval.

Inschrijvingsbewijs en Q-nummerplaat voor aanhangwagens > 750 kg

Naast een extra verzekering, moet je een aanhangwagen met MTM > 750 kg ook inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Wanneer je dat in orde hebt gebracht, zal je ook een Q-nummerplaat opgestuurd krijgen. Die moet dan bevestigd worden op de trailer.

Bij aanhangwagens onder de 750 kg volstaat een duplicaat van de nummerplaat van het trekkend voertuig. Deze aanhangwagens moeten ook jaarlijks naar de technische keuring.

Wat bij uitlenen van je aanhangwagen?

Aanhangwagens met MTM < 750 kg

Wanneer je je aanhangwagen uitleent aan een derde, dan valt je aanhangwagen onder de autoverzekering van die persoon. In principe is het steeds het trekkend voertuig dat bepaalt onder welke BA-verzekering de trailer valt.

Wanneer je de aanhangwagen uitleent, moet jouw verzekeraar daarvan trouwens op de hoogte zijn. Zo ontstaat er geen verwarring bij een eventueel ongeluk. Ook de persoon die de trailer leent, moet zijn verzekeraar op de hoogte stellen. Ze dienen namelijk steeds te weten welk trekkend voertuig met de aanhanger rondrijdt.

Aanhangwagens met MTM > 750 kg

Deze aanhangwagens worden als een apart voertuig beschouwd, aangezien ze ook over een eigen Q-nummerplaat beschikken. Hierbij geldt niet de BA-verzekering van het trekkend voertuig, maar wel de aparte polis die bij dergelijke trailers dient te worden afgesloten.

Nog geen aanhangwagen, maar wel interesse? Kom dan zeker eens langs in onze showroom of bekijk het aanbod op onze website. In ons ruim aanbod aan trailers en accessoires vind je beslist wat je zoekt.

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir