Wanneer je je kersverse paardentrailer in gebruik neemt, is het erg belangrijk om – steeds opnieuw – de juiste veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Op die manier ben je er altijd zeker van dat de veiligheid van je paard, jezelf en andere weggebruikers niet in gevaar is! We zetten alles even voor je op een rij. 

De positie van je paard(en) in de trailer

Wanneer je je paard(en) in de trailer laadt, moet je goed letten op hun positie. Denk daarbij aan het volgende:

Vervoer je één paard in een tweepaardstrailer? Zet het dan links. Andersom loop je het risico dat je trailer zal overhellen, wanneer je bijvoorbeeld – per ongeluk – met je linkerwiel op een berm rijdt. Met twee paarden op stap? Zet het zwaarste paard dan links.

Zorg dat je paard goed gezekerd is: zowel met een halster als met de borst – en achterstang in de trailer zelf. Op die manier kan het rustig blijven staan tijdens de rit. Heb je geen stang om te zekeren? Ga dan zeker niet op stap! 

Onderweg met je paardentrailer

Onderweg met je paardentrailer? Let dan op de volgende veiligheidsoverwegingen:

Pas je rijstijl aan: rijd rustig in de bochten en op rotondes, vermijd plotse manoeuvres en accelereer niet al te heftig. Op die manier heeft je paard het zo comfortabel mogelijk, en neem je de minste risico’s. 

Merk je dat de trailer gaat slingeren terwijl je aan het rijden bent? Rem rustig – en dus niet te bruusk – af, geef geen gas meer bij en schakel niet terug. Probeer om op een gelijkmatige manier te vertragen, en plaats jezelf zo snel mogelijk aan de kant (liefst op een parkeerplaats), zodat je kan nagaan of er iets mis is met je trailer. 

Moet je onverhoeds op de pechstrook gaan staan omdat je bijvoorbeeld autopech hebt? Zet je wagen en trailer zo dicht mogelijk tegen de berm, en draai je stuur naar rechts. Zo voorkom je dat je auto terug de autosnelweg op gaat wanneer iemand op je trailer zou botsen. 

Laat elk jaar je paardentrailer keuren

Het is uitermate belangrijk om jaarlijks je paardentrailer te laten keuren en onderhouden. Er wordt dan onder andere nagegaan of de bodem, zijwanden, remmen, banden, sluitingen en ophanging van je paardentrailer nog in orde zijn. 

In ons atelier hebben we alles ter beschikking om je paardentrailer van een grondige keuring en onderhoud te voorzien. Zo kan je telkens weer met een gerust hart de baan op, en vermijd je extra kosten. 

Klaar voor een groot onderhoud? Maak een afspraak, dan zorgen wij voor de rest. 

Kijk geregeld naar de bandenspanning

We raden je aan om geregeld je bandenspanning na te kijken, liefst bij elke rit (zeker als je de trailer al een tijdje niet meer hebt gebruikt). Ga na in de documenten welke spanning ideaal is voor de banden van je trailer, en stop bij een tankstation om je bandenspanning te controleren en desnoods bij te stellen. 

Doe je dit niet, dan is het mogelijk dat je plotseling moeite krijgt om je trailer te besturen omdat de bandenspanning niet overal gelijk is. En dat wil je natuurlijk niet! 

Kijk je remmen voldoende na

Ga voor elke rit na of de remmen van je paardentrailer nog naar behoren werken. Voel je dat er iets mis is met de remmen van je paardentrailer? Ga dan zeker niet op weg! 

In onze werkplaats hebben we een professionele remmentestbank. Wij kunnen je remmen dus meteen controleren en bijstellen. 

Werken de remlichten en knipperlichten van je paardentrailer? 

Ga voor je vertrekt na of de remlichten en de pinkers functioneren. Het zou namelijk levensgevaarlijk zijn om op pad te gaan met een paardentrailer waarvan de verlichting niet werkt: dat zou binnen de kortste keren tot een ongeval leiden. 

Doe een volledige check voor je vertrekt

Er zijn dus heel wat veiligheidsoverwegingen waar je op moet letten. Ons advies? Doe één grote check vooraleer je de weg op gaat:

  • Heeft je paard voldoende hooi en water voor tijdens de rit? 
  • Is je paard voldoende gezekerd? Bekijk alle sluitingen binnen en buiten je paardentrailer, en ook de aansluiting van je trailer op de trekhaak van je auto
  • Zijn alle spullen in de trailer voldoende vastgemaakt? Los materiaal kan je paard namelijk van streek brengen tijdens de rit.
  • Werken de lichten en remmen? Zit de bandenspanning goed? 
  • Heb je de nodige reisdocumenten, en het paspoort van je paard? 

Alles gecheckt? Dan ben je klaar om te vertrekken! 

Kunnen we je nog ergens mee helpen? Klaar voor je jaarlijks onderhoud? Laat ons iets weten!CONTACTEER ONS


Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir