Ik ga op reis en ik neem mee… mijn aanhangwagen!

Er zijn veel mensen die op vakantie vertrekken met een bagagewagen, bijvoorbeeld voor als hun kofferbak net te klein is.

En doordat je een bagagewagen volledig kunt afsluiten, zijn ze perfect om er je koffers en vakantiespullen mee te vervoeren. Als je er nog op een fietsendrager op bevestigt, neem je ook gemakkelijk fietsen mee!

Om je tocht bovenal veilig te laten verlopen, vind je hieronder vijf handige tips voor een goede voorbereiding en prettige, ongevalvrije reis.

Bezint eer ge begint… met laden

Een correcte lading van je aanhangwagen is belangrijk om veilig te kunnen vertrekken.

Overbelading of verkeerd laden zorgt namelijk voor slechtere ligging op de weg en kan daardoor onveilige situaties creëren.

Wanneer je je aanhangwagen te zwaar laadt, loop je het risico dat je wagen dit niet mag en kan trekken. Iedere auto heeft een bepaalde trekkracht en het is zeer verstandig je hieraan te houden om onveilige situaties te voorkomen.

Ook je aanhangwagen op de verkeerde manier laden, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Bij het laden moet je zorgen voor een goede verdeling van je spullen. Zo hou je de kogeldruk binnen de perken.

Tip: Laad niet te veel voor of achter in de aanhangwagen, maar verdeel je vakantiespullen meer over de rechter- en linkerkant en laad zware spullen zoveel mogelijk op de as.

Zijn de banden van je aanhangwagen in orde?

Als je wil vermijden dat je een klapband krijgt onderweg naar je vakantiebestemming of de kans op slingeren wil beperken, dan is het belangrijk je bandenspanning vooraf te controleren en waar nodig, aan te passen.

Een goede bandenspanning zorgt voor een betere wegligging en een kortere remafstand, beperkt de kans op slingeren, én kan ook brandstofbesparend werken.

Bekijk voor je vertrekt de snelheids- en laadindex van je banden, zo weet je perfect welke snelheid en lading je banden maximum aankunnen.

Vermeir inside tip!

Zelfs de beste banden kunnen onderweg stuk gaan. Het is daarom aan te raden om je aanhangwagen uit te rusten met een reservewiel. Zeker als je op vakantie bent, is dit geen overbodige luxe.

Werkt de verlichting naar behoren?

Veel mensen proberen in de avonduren of heel vroeg ‘s morgens te reizen. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen hoe belangrijk het is dat je lichten dan goed functioneren. En dat geldt ook voor de verlichting van je aanhangwagen.

Controleer of alle verlichting werkt én of de lichtsterkte voldoet.

Sluit je aanhangwagen correct aan

Voorkom dat de persoon die achter je rijdt, je hele vakantie-inhoud over zijn auto heen krijgt en controleer vóór je vertrek of je aanhangwagen op de correcte manier is aangesloten.

Vermeir inside tip!

Kijk ook na of je kogelkoppeling geen speling vertoont. Aanhangwagens waarvan de kogelkoppeling versleten is, kunnen ongewild los komen van het trekkend voertuig. Kijk de slijtage na via de ‘+/-’-indicator, waarmee de meeste kogelkoppelingen tegenwoordig zijn uitgerust. Indien deze indicator er niet is, kan je speling ook achterhalen door de koppeling op te tillen als de aanhangwagen is aangekoppeld. Vergeet ook niet om de hulpkoppeling altijd vast te maken alvorens je vertrekt.

Dit is geen ingewikkeld karwei, maar het moet wel goed gebeuren!

Vermeir inside tip!

Eenmaal je aanhangwagen volledig correct is aangekoppeld, kan je er maar best voor zorgen dat deze niet gestolen wordt met al je onmisbare bagage. We raden dan ook aan om nooit op vakantie te vertrekken zonder stevig anti-diefstalslot!

Onderhoud van je aanhangwagen

Vertrek je op vakantie met je aanhangwagen en wil je zeker zijn dat alles perfect in orde is? Dan kan het een goed idee zijn om je aanhangwagen een onderhoudsbeurt te geven.

Tijdens een onderhoudsbeurt controleren en herstellen wij (indien nodig) alle zaken die belangrijk zijn voor optimale veiligheid op de weg. We hebben hiervoor een speciaal uitgeruste werkplaats.Zoek je een nieuwe aanhangwagen, maar twijfel je welk model het beste is waarvoor je het wil gebruiken? Kom langs in onze showroom of contacteer ons. We geven je graag gepast advies!

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir