Als je op zoek bent naar een kipper of Twintrailer is het ook best mogelijk om eens te kijken bij de tweedehandsmarkt. De meeste mensen kiezen hiervoor omdat ze op die manier heel wat geld kunnen besparen. Maar het is erg belangrijk om bij het kopen van een tweedehands kipper of Twintrailer te weten waar je op moet letten. Want je zal niet meer zo veel besparen als je een aanhangwagen koopt waar kosten aan zijn! 

Daarom hebben we een paar onmisbare tips voor je op een rij gezet wanneer je een tweedehands kipper of Twintrailer wilt kopen. Alleen met deze checklist ben je zeker van een goede aankoop. 

Waar let ik op bij het bekijken van een tweedehands kipper of Twintrailer? 

De algemene staat van de kipper of Twintrailer

Het eerste waar je naar zal kijken, is waarschijnlijk of de kipper of Twintrailer goed is onderhouden:

 • Zijn er beschadigingen aanwezig in de laadbak of elders?
 • Is er sprake van roestvlekken of oxidatie?
 • Waar is de trailer bewaard? Heeft de vorige eigenaar gebruik gemaakt van een afdekzeil?
 • Zijn er olievlekken aanwezig onder de kipper of Twintrailer? 
 • Vraag ook zeker na wanneer de laatste keuring is gebeurd. Elke trailer of Twintrailer moet namelijk jaarlijks gekeurd worden of een groot onderhoud krijgen. 

Bekijk het chassis van je tweedehands kipper of twintrailer

Verbuigingen of beschadigingen van het chassis zijn gemakkelijk te herkennen. Let op de chassisbalken onderaan het frame van de kipper of Twintrailer. Zijn die ingedeukt of beschadigd? Let ook zeker op de dissel: kijk goed na of die nog steeds recht is. 

De torsieas

De torsieas zorgt ervoor dat schommelingen tijdens de rit worden geabsorbeerd. Erg belangrijk dus voor een vlotte rit. Het is best mogelijk dat de torsieas na lang gebruik verbogen is. Let dus op het volgende: 

 • Normaal gezien heeft de torsieas een steun waaraan het wiel is bevestigd en staat die in een hoek van 30 graden naar beneden.
 • Staat de torsieas horizontaal, of zelfs naar boven? Dan is er iets mis!

Let hier dus zeker op voor je een tweedehands aankoop doet. 

Verlichting en koppeling

Verbind zeker de kipper of Twintrailer met je auto vooraleer je tot een aankoop overgaat. Zo kan je eventueel een testrit doen, maar kan je ook de koppeling en de verlichting testen. Let op het volgende: 

 • Werkt de verlichting naar behoren? 
 • Wat met de koppeling, kabels en de contacten? Zijn die in goede staat? 

Tijdens een testrit kan je ook meteen de remmen testen. 

Remmen

Doe een korte testrit met de tweedehands kipper of Twintrailer en ga na of de remmen behoorlijk werken. Voel je dat er iets mis is? Laat dit dan zeker weten aan de verkoper. Ben je niet 100% overtuigd? Ga dan zeker niet tot een aankoop over. Drie belangrijke elementen om op te letten: 

 • de oplooprem;
 • de handrem;
 • de breekkabel.

Al deze drie elementen moeten in perfecte staat zijn vooraleer je de weg op gaat. 

Banden en wiellagers 

Test de wiellagers door er eerst voor te zorgen dat het wiel de grond niet raakt. Let erop of er speling op het wiel zit: kan je het horizontaal heen en weer bewegen ten opzichte van de as? Dan is er te veel speling. Alleen wanneer je de wiellager niet heen en weer kan bewegen is die in orde.

Let zeker ook op de banden van de kipper of Twintrailer: 

 • Is er slijtage merkbaar? 
 • Merk je scheuren of andere schade op? 
 • Let op het bandenprofiel. Wettelijk moet dat ten minste 1,6 mm zijn. Maar let op: is het profiel rond de 2,5 mm diep? Dan zijn de banden al behoorlijk versleten. 


Ons advies is dus:

Wanneer je voor een nieuwe kipper of twintrailer kiest bij een ervaren partner ben je zeker van een goede aankoop, en de beste service na verkoop!Onderhoud en keuring

Je kan steeds bij ons langskomen voor een jaarlijkse keuring of groot onderhoud van je kipper of Twintrailer. Het is zeker aan te raden om meteen langs te komen als je een tweedehands kipper of Twintrailer hebt gekocht. Zo kan je met een gerust hart de weg op. 

Heb je een vraag over kippers of Twintrailers? Kunnen we je ergens mee helpen?

Laat ons iets weten, dan helpen we je zo snel mogelijk verder! 

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir