Jaarlijks worden ontzettend veel aanhangwagens tweedehands verkocht. Daardoor kun je flink besparen, aangezien een nieuwe aanhangwagen best wel kostelijk is.

Toch is het enorm belangrijk dat je als koper weet waarop je moet letten. Anders bestaat de kans dat je een tweedehands aanhangwagen met heel wat mankementen aanschaft. Als resultaat kunnen de kosten al snel oplopen.

Daarom raden we je steeds aan om de onderstaande checklist te raadplegen, alvorens je een tweedehands aanhangwagen aanschaft. Zo vermijd je onverwachte kosten.

De torsieas

De torsieas van een aanhangwagen bestaat onder meer uit een steun waar het wiel aan bevestigd is. Die zal gewoonlijk in een hoek van 20 à 30 graden naar beneden staan.

Wanneer deze horizontaal of zelfs naar boven gericht staat, dan weet je dat er iets mis is. Het is aangeraden om de as van de aanhanger in dat geval te laten controleren alvorens je overgaat tot de aankoop.

Vermeir inside tip!

Laat bij twijfel steeds de aanhangwagen volledig nakijken. Dit kan bij aan aanhangwagenbedrijf zoals Vermeir. Wij voeren voor jou een nazicht voor technische keuring of inspectie uit, zodat je verzekerd bent van een degelijke aanhangwagen.Het chassis

Niet ieder gebrek kan je met het blote oog opmerken. Beschadigingen of verbuigingen van het chassis van de aanhangwagen kan je wél gemakkelijk controleren.

Daarvoor kijk je onder de aanhanger. Besteed zeker voldoende aandacht aan de bevestiging van de torsieas aan het frame. De chassisbalken kunnen daar wel eens ingedeukt of beschadigd zijn. Ook de dissel van de aanhangwagen vereist de nodige aandacht.

Wiellagers en banden

Om de wiellagers van een tweedehands aanhangwagen te controleren, zorg je ervoor dat het wiel de grond niet raakt. Wanneer je dat hebt gedaan, test je of je het wiel gemakkelijk en soepel kan draaien, zonder speling op de wiellager. Dat laatste doe je door het wiel horizontaal ten opzichte van de as te bewegen. Gaat dat niet, dan zit er geen speling op de wiellager.

De banden van een aanhangwagen krijgen het meeste te verduren. Het is daarom cruciaal dat je ook die controleert wanneer je een tweedehands aanhangwagen gaat kopen. Zijn er scheuren of beschadigingen in het rubber? Merk je veel slijtage op?

Bekijk daarbij steeds het profiel. Volgens de wet moet minstens 1,6 mm van het profiel aanwezig zijn.

Vermeir inside tip!

Merk je dat het profiel 2,5 mm is, dan zijn de banden al redelijk versleten. De kosten voor nieuwe banden zijn niet bepaald aan de lage kant. Houd dat in je achterhoofd wanneer je een tweedehands aanhangwagen koopt.Verlichting

Om de verlichting van een aanhangwagen te testen, sluit je de aanhanger aan op je auto. Zo ga je snel en eenvoudig na welke verlichting werkt, en welke niet.

Controleer ook de kabel, de stekker en eventuele open contacten bij de aansluitpunten. Je gebruikt hiervoor het best een waterdichte doos om aftakkingen te maken. Dit is belangrijk om oxidatie van de verbindingen te voorkomen door een teveel aan vocht.

Geremde aanhangwagen

Voor een tweedehands geremde aanhangwagen moet je ook de remmen nakijken. Zo’n geremde aanhanger heeft namelijk een oplooprem, handrem en breekkabel, die in uitstekende staat moeten zijn om de veiligheid op de baan te kunnen garanderen.

Je kan de remmen testen door bijvoorbeeld de aanhangwagen op een helling te plaatsen. Blijft die in remstand stilstaan? Dan zijn de remmen waarschijnlijk in orde. Wil je 100 procent zeker zijn, dan kan je steeds de aanhangwagen op nazicht bij Vermeir sturen. Zo ben je verzekerd van een veilige aanhangwagen. De aanhangwagen wordt dan namelijk volledig nagekeken voor een eventuele technische keuring.

Ten slotte moet je de volledige aanhangwagen kritisch bekijken. Zijn er roestvlekken? Zie je andere beschadigingen aan de vloerplaat die ook in de prijsbepaling een rol kunnen spelen?

Vermeir inside tip!

Controleer bij geremde en reeds gekeurde aanhangwagens ook de inschrijvingspapieren, het chassisnummer en de reminrichting. Zo kan je ervan op aan dat je aanhangwagen wettelijk alvast in orde is.Sta jij op het punt een tweedehands aanhangwagen te kopen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Bekijk dan zeker deze checklist. Ook voor een nazicht kan je bij ons terecht! Neem gerust contact op, dan bekijken we het samen.

CONTACTEER ONS


Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir