Ben je vaak onderweg met de auto, en merk dat je wel wat extra plaats kunt gebruiken? Dan kan een aanhangwagen je al een heel stuk verder helpen.

Maar voor je overgaat tot de aankoop van een trailer of fietsendrager, moet je natuurlijk een trekhaak voorzien.

Wat je allemaal moet weten als je er één gaat kopen? Ontdek hieronder een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Verschillende types

Halsoverkop een trekhaak kopen is zeker geen goed idee. Er zijn namelijk veel verschillende soorten waaruit je kan kiezen.

Schaf dus niet de eerste de beste aan, maar ga na wat jouw noden en wensen zijn, en vergelijk die met de vele mogelijkheden. Zo koop je zeker de trekhaak die perfect past bij jou.

Vaste trekhaak

Het meest klassieke model is nog steeds de vaste trekhaak. Na montage kan deze alleen door middel van het demonteren van bouten, van de auto verwijderd worden. Hij staat dus altijd tot je beschikking. De vaste trekhaak wordt vastgeschroefd op de dwarsbalk, die op zijn beurt gemonteerd is aan de auto.

Voor personen die regelmatig een trekhaak nodig hebben, is dit de ideale oplossing; je kan hem namelijk steeds gebruiken. Heb je de trekhaak een langere tijd niet nodig, dan kan je de kogel altijd demonteren. Heb je niet veelvuldig nood aan een trekhaak? Dan kan je ook één van de onderstaande modellen aanschaffen.

Afklikbare trekhaak

Een afklikbare trekhaak kan namelijk snel ontkoppeld worden van je auto als je hem niet nodig hebt. Door de afneembare functie blijft het design van je auto hetzelfde van zodra je de trekhaak niet meer nodig hebt.

Het koppelen, ontkoppelen en beveiligen van de afklikbare trekhaak neemt slechts enkele seconden in beslag. Door de beveiliging is de kans op diefstal nihil. De veiligheidsindicator toont of je de trekhaak juist hebt geplaatst of niet, en geeft dit aan met een groen of een rood licht. In een mum van tijd heb je je trekhaak geplaatst en kan je vertrekken!

Een afneembare trekhaak biedt, ondanks de vooroordelen, dezelfde veiligheid als een vaste trekhaak. Met als pluspunt dat je hem kan verwijderen na het gebruik. Zo blijf je niet haken aan de kogel. Bovendien creëer je ook een onbelemmerd zicht op de nummerplaat.

De mogelijke uitvoeringen van een verwijderbare trekhaak?

  1. Horizontaal afklikbare trekhaakHierbij klik je de trekhaakkogel in horizontale richting. Na montage van de kogel is deze dan ook nog steeds zichtbaar.
  2. Verticaal afklikbare trekhaakOmdat je de trekhaakkogel in verticale richting ‘inklikt’, is deze na montage geheel onzichtbaar.
  3. Wegdraaibare trekhaakWeet je nog niet goed of je regelmatig een trekhaak nodig zal hebben, of wil je hem niet steeds demonteren? Dan kan je voor een mix van bovenstaande modellen kiezen: de wegdraaibare trekhaak.Deze biedt de mogelijkheid om na gebruik de trekhaak weg te draaien onder de auto. Let wel: de wegdraaibare trekhaak is niet monteerbaar op alle auto’s. Er moet namelijk genoeg plek voorzien zijn achter de bumper van je wagen voor het opbergen.

Het gebruik

Een trekhaak kan voor verschillende zaken gebruikt worden. Naast de meest voorkomende functie, namelijk als trekker van aanhangwagen, aanhanger of trailer, kan een trekhaak ook fietsendragers dragen.

Op reis met een caravan? Geen probleem, met een trekhaak aan je wagen ben je zo vertrokken met je huis op wielen.

Denk aan een certificaat

Aan de hand van een keurplaatje op de trekhaak kan je zien of die goedgekeurd is of niet. Dit is trouwens verplicht. De belangrijkste zaken die je daarop kan terugvinden zijn de D-waarde en de kogeldruk.

D-Waarde

De maat voor de belastbaarheid van je trekhaak kan je terugvinden onder D-waarde. Hoe hoger dit cijfer, hoe meer vermogen de trekhaak kan trekken. Trek nooit meer dan toegelaten, zo breng je namelijk jezelf en anderen in gevaar!

Kogeldruk

Niet elke trekhaak kan evenveel gewicht dragen. Dit wordt bepaald door de kogeldruk. Die kan je terugvinden op het plaatje dat zich op de trekhaak bevindt. De kogeldruk is de verticale last op de kogel van de trekhaak.

Ga steeds de kogeldruk na vooraleer je een trekhaak koopt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Een trekhaak kopen

De auto wordt steeds veelzijdiger gebruikt. Van vakantie tot professioneel: zowel voor zakelijke aangelegenheden als in de privé. De trekhaak is hierdoor dan ook een onmisbaar accessoire geworden. Brink, GDW en Oris (vroegere Bosal) bieden voor bijna elk autotype een geschikte trekhaak: van de meest compacte auto’s tot grootste SUV’s.

1. Brink

Brink heeft tientallen jaren ervaring en levert trekhaken van topkwaliteit. Met hun modellen kan je jarenlang verder! Veiligheid primeert: in Nederland wordt elke haak ontwikkeld en uitgebreid getest. Zo kan je ervan op aan dat je veilig en zonder zorgen met je trekhaak kan rondrijden!

Wij bieden de drie verschillende types aan: de vaste, de wegdraaibare en de afklikbare trekhaak.

2. GDW

In heel Europa kan je het ruime gamma van GDW Group terugvinden. De hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen worden gerespecteerd bij de productie. Met 5 productievestigingen in West-Europa en meer dan 65.000 trekhaken in stock zorgen, we voor snelle levering en service op maat.

3. Oris (Bosal)

Als toonaangevende fabrikant van trekhaken, biedt Oris de ideale oplossing voor jou. Bij Oris vind je vast en zeker wat je zoekt. Met meer dan 150 patenten, kan je op de kwaliteit van deze trekhaken zeker vertrouwen.

Zowel de afklikbare als de vaste trekhaak kan je bij ons vinden.Ben je geïnteresseerd in het kopen van een trekhaak, of heb je nog vragen? Neem gerust contact op, wij helpen je graag verder! Breng een bezoekje aan onze grote showroom, onze experten geven je graag gepast advies.

CONTACTEER ONS


Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir