Wanneer u van plan bent een aanhangwagen te kopen, is het belangrijk om te controleren of uw trekkend voertuig wel geschikt is om de aanhangwagen te trekken.

Om veilig in het verkeer te participeren met een aanhangwagen is het namelijk van belang dat u de maximale toegestane trekkracht van uw trekkend voertuig niet overschrijdt.

Trekkracht van uw wagen

De trekkracht van uw auto bepaalt hoeveel gewicht deze mag trekken. Dit wordt bepaalt door rekening te houden met het chassis van de auto, het eigen gewicht van de auto en welke belasting de motor en remmen aankunnen.

Kleinere auto’s hebben daarom over het algemeen minder trekkracht dan grotere auto’s en hybride of elektrische auto’s mogen vaak helemaal geen aanhangwagen trekken.

Het trekgewicht van uw auto vind u terug op het gelijkvormigheidsattest (COC-attest) of het keuringsbewijs.

Geremde of ongeremde aanhangwagen

Bij de trekkracht van uw auto wordt onderscheid gemaakt tussen ongeremde aanhangwagen en geremde aanhangwagens. Een geremde aanhangwagen is in staat om mee te remmen met uw auto door de aanwezigheid van een as met geremde wielen en een oploopremsysteem op de dissel.

Bij een ongeremde aanhangwagen zijn deze zaken niet aanwezig. De trekkracht voor een ongeremde aanhangwagen ligt hierdoor lager dan de trekkracht voor een geremde aanhanger.

Hoeveel u kunt laden

Als u weet hoeveel trekkracht uw auto heeft, kunt u ook bepalen hoe zwaar uw aanhangwagen geladen mag zijn. Stel dat uw trekkracht 1.300 kg is, dan betekent dit dat uw aanhangwagen in beladen toestand maximaal 1.300 kg mag wegen.

Om te bepalen hoeveel kilo u werkelijk mag laden, berekent u het verschil tussen de trekkracht en het eigen gewicht van de aanhangwagen. Indien deze bijvoorbeeld 200 kg weegt, dan mag u nog 1.100 kg (1.300 kg – 200 kg) laden.

De voorwaarde hierbij is wel dat de MTM van de aanhangwagen het maximum dan niet overschrijdt. Daarnaast zit er vaak ook nog een maximum aan het gewicht van het trekkend voertuig en de aanhangwagen samen.

Risico’s van trekkracht overschrijden

Het overschrijden van de trekkracht zouden wij allesbehalve aanraden. Wanneer u dit namelijk doet, ontstaat er een langere remafstand omdat het remsysteem van het trekkend voertuig niet sterk genoeg is om de combinatie af te remmen.

Een langere remafstand verhoogt de kans op ongevallen. Veroorzaakt u effectief een ongeval en blijkt dat u de trekkracht overschreden hebt, dan zal u verzekering de schade niet dekken. En dan hebben we het nog niet over mogelijke slachtoffers die u zou kunnen maken.

De politie doet regelmatig controles op overbelading, hier hangen ook stevige boetes aan vast en u riskeert tijdelijk uw rijbewijs kwijt te spelen.

Wenst u meer informatie over aanhangwagen en hoeveel u mag laden bij een bepaald model in combinatie met uw trekkend voertuig? Wij helpen u graag verder!

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir
Reeds vele jaren ervaring in de aanhangwagen-sector. Ik sta mijn klanten graag bij met persoonlijk en deskundig advies.

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir