Heb je de ideale paardentrailer gevonden voor je paard(en)? Goed zo, dan ben je helemaal klaar om op pad te gaan. Alleen zijn er wel een paar erg belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij het trailerladen. Wij zetten een paar onmisbare tips voor je op een rij.

Benieuwd wat je moet doen wanneer je paard bang is om in de paardentrailer te stappen? Lees dan dit artikel.

Plaatsing bij het trailerladen van je paard

Wees voorbereid voor je de weg opgaat. Denk dus goed na over bijvoorbeeld de volgorde waarin je gaat trailerladen, en op welke plaats je je paard(en) zet.

Heb je een tweepaardstrailer, maar neem je maar één paard mee? Zet je paard dan aan de linkerkant. Als je je paard rechts zet zal dat je trailer doen overhellen, en dat zorgt voor instabiliteit.

Neem je twee paarden mee? Dan geldt dezelfde regel: zet het zwaarste paard links, en het lichtste paard rechts.

Volgorde bij het trailerladen

Je zal ook moeten nadenken over de volgorde waarin je twee paarden op de trailer laadt. Dat heeft natuurlijk te maken met het karakter van je paarden: logisch zou zijn dat je het paard dat het minste problemen met trailerladen eerst inlaadt.

Extra tip: laad je twee paarden van een verschillend geslacht die elkaar minder goed kennen? Het is het veiligste om de merrie als laatste te laden, en als eerste te lossen. Merries kunnen behoorlijk fel uithalen naar paarden die ze niet kennen, en dat kan je vermijden door haar als laatste in te laden.

Hebben de twee paarden hetzelfde geslacht? Zorgt dat je het felste paard als laatste inlaadt, en als eerste lost. Zo kan het niet uithalen naar het paard dat erna komt.

Het trailerladen zelf

Erg belangrijk om te onthouden is dat je je paard zal moeten leren om alleen in de trailer te stappen, zonder dat je moet meelopen. Dat is het veiligste wanneer er toch iets moest mislopen. Je wilt namelijk niet vastzitten in de trailer terwijl je paard plotseling in paniek slaat.

Een heel belangrijke tip: maak je paard nooit aan de voorkant vast, terwijl de stang aan de achterkant nog niet gesloten is. Dit kan heel gevaarlijk zijn wanneer je paard in paniek zou raken. Maak eerst de achterste stang vast zodat je paard niet meer naar achter kan, en maak je paard vervolgens aan de voorkant vast met een halster en touw.

Let er ook zeker op dat je de achterstang fatsoenlijk vastmaakt, zodat die niet kan loskomen.

Hoe los je je paard(en)?

Op je bestemming aangekomen, en klaar om je paard(en) uit de trailer te halen? Wacht eerst een paar minuten vooraleer je je paarden eruit haalt. Anders gaan ze het stilstaan van de trailer associëren met uitstappen, en dat kan problemen opleveren in de file of bij een korte stop.

Zoals we al zeiden haal je bij paarden van een verschillend geslacht eerst de merrie uit de trailer. Dat doe je als volgt:

  • Maak de klep los;
  • Maak je paard eerst aan de voorkant los: leg het touw over de hals van het paard, en ga naar de achterkant van de trailer;
  • Maak de achterstang los, en ga aan de zijkant van de buitenklep staan. Zo kan je het paard rustig begeleiden bij het achteruit stappen, en zorg je er tegelijk voor dat het niet langs de zijkant van de klep glijdt;
  • Neem het touw zodra het binnen handbereik is, en leid je paard rustig van de klep.

Extra tips voor je paardentrailer

Tot slot geven we je nog een paar algemene tips, zodat jij en je paard blijven genieten van een paardentrailer in optimale conditie.

  • Controleer regelmatig je bandenspanning. Zo kan je optimaal met je trailer de weg op;
  • Overweeg om een trailer te kiezen met een voorgevormde borststang: dat zal veel comfortabeler zijn voor je paard;
  • Kies voor een trailer met een rubberen bodem, en laat die onbedekt. Leg dus geen stro, daar kan je paard over uitglijden;
  • Let op dat er voldoende verluchting is in de trailer: kies dus voor trailer met zijluiken en/of ramen.
  • Is het extra warm weer? Laat dan het zeil van je trailer open, zodat je paarden het niet te warm krijgen.


Wil je meer weten over het laden van jouw paard in en uit je trailer? Contacteer ons of breng een bezoekje aan onze showroom. Wij staan je graag te woord!

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir