
Rijden met een aanhanger: tips voor professionals!
Er zijn verschillende sectoren waarbij werknemers dagelijks gebruik maken van aanhangwagens.
Voor hun veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers is het belangrijk dat rijden met een aanhangwagen veilig gebeurt.
Daarnaast dien je je aan bepaalde wettelijke bepalingen te houden.
Wij krijgen dagelijks veel professionals over de vloer voor de aankoop van een aanhangwagen. Op die manier verzamelden we verschillende insider-tips omtrent efficiënt en veilig rijden. We halen ook enkele wettelijke bepalingen aan.
Kogeldruk en verdeling van de lading
Jaarlijks gebeuren er serieuze ongelukken met aanhangwagens (of caravans), met zware gevolgen, doordat de verdeling van de lading niet correct is gebeurd.
De kogeldruk is de kracht waarmee een aanhanger op de trekhaak van de auto of bestelwagen rust.
Het is van extreem belang dat de kogeldruk niet te hoog, maar ook niet te laag is. De ideale kogeldruk is +/- 50 kg.
De kogeldruk wordt bepaalt door de lading. Hoe meer de lading aan de voorkant van de laadbak van de aanhanger staat, hoe hoger de kogeldruk. Hoe verder de lading naar achter staat, hoe lager de kogeldruk.
Een te hoge kogeldruk heeft vooral effect op het stuurvermogen van het trekkend voertuig. Als de kogeldruk te hoog is, wordt de voorzijde van het trekkend voertuig als het ware een beetje omhoog getild, waardoor sturen moeilijker wordt.
Een te lage kogeldruk heeft het omgekeerde effect. Hierbij wordt de achterkant van het trekkend voertuig als het ware omhoog getild en zo verlies je grip op de weg bij de achterwielen.
Wanneer je kogeldruk niet juist is, hoeven er maar kleine externe invloeden te zijn:
- een windvlaag;
- oneffenheid in de weg;
- plotselinge stuurbeweging;
- bruusk remmen;
- spoorvorming;
- inhalen van een vrachtwagen;
waardoor een kleine pendelbeweging ontstaat die ervoor zorgt dat je gaat slingeren. En dat slingeren kan grote gevolgen hebben.
Tips voor een goede kogeldruk
Om een goede kogeldruk te bekomen, zijn er een aantal tips die je in acht kunt nemen.
- Plaats zware lading zoveel mogelijk in het midden, vlak boven de assen. Indien je twijfelt kun je de lading beter iets meer naar voor dan naar achter zetten.
- Verdeel je lading gelijkmatig.
- Zet je lading goed vast. Als die namelijk verschuift tijdens het rijden, ontstaat er nog een slechte kogeldruk.
- Hou je aan het maximum laadvermogen.
- Hou je aan de maximum toegelaten snelheid.
- Wanneer je echt zeker wil zijn van de juiste kogeldruk, kun je een neuswiel met kogeldrukmeter aanschaffen.
Achteruit rijden en inparkeren met een aanhanger
Achteruit rijden met een aanhanger vergt wat oefening.
Het zicht is hierbij uiteraard heel belangrijk, zeker bij slecht weer en in de donkere maanden.
Wij raden hiervoor aan om een achteruitrij LED-verlichting te monteren. Deze verlicht zowel de linker- als rechterkant van de aanhanger en de omgeving eromheen. Dit zorgt voor een veel beter zicht en vergemakkelijkt het achteruitrijden.
Een goedkopere oplossing voor de achteruitrij LED-verlichting, zijn LED-breedtelampen op rubber.
Dit zijn LED-lampen die je monteert op de achterhoeken van de aanhanger. Deze verlichten weliswaar niet de omgeving van de aanhangwagen, maar door het brandend licht op de aanhangen, ziet de chauffeur waar de achterste hoek van aanhanger zich bevindt.
Het is ook altijd interessant om een aanhangwagen te kopen of te gebruiken die iets breder is dan het trekkend voertuig. Zo zie je in je achteruitkijkspiegels altijd de aanhanger.
Controleer je banden met regelmaat
Een goede bandenspanning is essentieel voor het rijden met een aanhanger. Is je bandenspanning te laag dan kun je hier op de volgende manieren hinder van ondervinden:
- meer slingeren
- meer kans op een klapband
- je banden slijten eerder
- minder grip op de weg en dus een langere remweg
- lastiger sturen
- groter verbruik
De juiste bandenspanning voor jouw aanhanger vind je in het instructieboekje.
Naast de bandenspanning is het ook van belang dat je regelmatig de profieldiepte van de banden controleert en kijkt of er zich onregelmatigheden in de band bevinden.
Correct aankoppelen van aanhanger
Een aanhangwagen weegt op zichzelf al veel. Vaak zien we dat mensen de aanhanger naar de juiste plaats trekken en deze dan zo aankoppelen.
Wanneer je dit meermaals per dag moet doen, is dit zeer belastend voor je rug. Daarom raden we aan om hiervoor altijd een neuswiel te gebruiken. Dat ontlast je rug en voorkomt tripjes naar de dokter.
Hulpkoppeling
Wanneer je een aanhangwagen aankoppelt dien je er ook altijd voor te zorgen dat deze, indien die loslaat van het trekkend voertuig, verbonden blijft. Voor een ongeremde aanhanger doe je dit door middel van een hulpkoppeling. Zorg ervoor dat het rond een vast punt bevestigd wordt door middel van een karabijnhaak aan de stalen kabel.
Breekkabel
Bij de geremde aanhangwagen werk je met een breekkabel i.p.v. een hulpkoppeling.Het is belangrijk dat de breekkabel onder de dissel door bevestigd wordt, anders kan de breekkabel niet goed functioneren omdat hij niet in een rechte lijn de trekkracht kan doorzetten.
Het gebruik van een breekkabel of hulpkoppeling is verplicht! Geen of geen juiste bevestiging van de breekkabel leidt tot aansprakelijkheid bij een ongeval en de verzekering komt dan niet tussenbeide.
Zorg dat de trekhaakhoogte juist is
De trekhaak van een auto is onmogelijk aan te passen, doe je dit toch dan loop je kans op afkeuring bij de technische keuring.
De trekhaakhoogte wordt bepaalt door de fabrikant van de trekhaken. Bij de meeste voertuigen zijn deze tussen de 35 en 42 cm van de grond.
Het is belangrijk dat de trekhaakhoogte overeenkomt met de hoogte van de koppeling van de aanhangwagen.
De hoogte daarvan kun je wel aanpassen.
Wij ondervinden bijvoorbeeld dat bestelwagens vaak een trekhaakhoogte hebben die rond de 35 cm ligt. Hierdoor hangen de achterste wielen van een dubbelas aanhangwagen vaak in de lucht.
Bij sommige aanhangwagens kun je dan de koppeling verplaatsen zodat die onder de dissel zit en meer in lijn ligt met de hoogte van de trekhaak.
Als de trekhaak van het trekkend voertuig te hoog zit (bijvoorbeeld bij terreinwagens), kun je werken met opvulblokken. Die kun je in verschillende diktes verkrijgen en die plaats je tussen oplooprem en dissel.
Wettelijke verplichtingen aanhangwagen
Er zijn een aantal wettelijke verplichtingen waaraan iedere aanhangwagen moet voldoen:
- Afmetingen: breedte mag max. 2m55 zijn (met alle uitstekende delen). Scherpe, uitstekende delen zijn niet toegestaan.
- Laadvermogen: MTM van 3,5 ton als het trekkend voertuig een personenauto is (en indien die personenauto dat mag trekken). Anders ga je naar een vrachtwagen-aanhangwagen, en in dat geval zijn luchtdrukremmen vereist.
- Koppeling: moet de MTM van de aanhanger aankunnen. Dit staat vermeld op koppeling.
- Geremd/ongeremd: bij een MTM van meer dan 750 kg moet de aanhangwagen geremd zijn.
- Vastmaken van lading: niet correct afdekken van losliggende ladingen kan tot boetes leiden. Loslatende ladingen moeten altijd afgedekt worden door een net, zeil of spanriemen.
- Rijbewijs BE: dit heb je nodig als de MTM 3,5 ton is. Geen rijbewijs BE wordt gezien als rijden zonder rijbewijs en geeft fikse boetes en intrekking van het rijbewijs voor lange tijd.
Insider-tips
Nog een paar insider tips van ons team voor jou!
Rijstijl
Pas je rijstijl aan, aan de kwaliteit van onze Belgische wegen. Dit zorgt voor minder impact op de assen, waarmee de levensduur van de assen wordt verlengd.
Slijtage van de koppeling
De koppeling van iedere aanhanger heeft een indicator voor slijtage. Als deze in de zone ‘min’ komt, dan is de koppeling aan vervanging toe. Vervang je deze niet, dan kan de aanhanger ongewild loskomen van de auto.
Vet aan de trekhaakkogel van het trekkend voertuig, helpt om slijtage aan de koppeling aanzienlijk te verminderen.
Beschermroosters
Om de achterlichten van je aanhangwagen te beschermen, kun je beschermroosters plaatsen. Voor kippers is dit bijvoorbeeld heel interessant.
Het voorkomt het (veelvuldig) stukgaan van de lichten en spaart op die manier kosten uit.
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir