Klaar om een paardentrailer te kopen? Dan willen we je er graag even op attent maken welke onderdelen een paardentrailer allemaal bevat die essentieel zijn voor het welzijn van je paard en de levensduur van je trailer.

Het binnenwerk van je paardentrailer

De binnenkant van je trailer bevat heel wat belangrijke onderdelen om je paarden op een veilige manier vast te maken. 

Tussenschot

Dit tussenschot vind je bij tweepaardstrailers, en zorgt ervoor dat de paarden van elkaar worden gescheiden. Dit bestaat meestal uit een stang met een scheiding uit transparante kunststof. Je kan het tussenschot met een kleine aanpassing ook schuin zetten. Dat kan helpen wanneer je een jong of schichtig dier de trailer in wilt begeleiden.

Rubbermat op de vloerplaat

De antislip-structuur van een rubbermat geeft heel veel stabiliteit aan je paard tijdens de rit. Sommige trailers hebben ook een rubbermat die voorzien is van geweven nylon binnenin. Dat vermijdt dat de mat gaat vervormen wanneer het paard altijd op dezelfde plaats op de mat stampt.

Borst- en achterstangen

Borst- en achterstangen zorgen ervoor dat je paard goed vaststaat, en dat het geen last ondervindt wanneer je plotseling moet versnellen of vertragen. Ze zijn voorzien van een stevige laag rubber zodat het comfort van het paard niet in het gedrang komt. Het is aangewezen om te kiezen voor een voorgevormde borststang: die is beter aangepast aan de lichaamsbouw van het paard en geeft dus meer comfort. 

Zowel de borst- als achterstang bestaan uit verschillende onderdelen die je uit elkaar kan halen. Die kunnen afzonderlijk van elkaar worden opengemaakt. 

Zijwanden voorzien van trapbescherming uit kunststof

Kunststof is gemakkelijk schoon te maken, zorgt voor extra zachtheid wanneer je paard tegen de wand leunt, en biedt extra bescherming tegen trappen en andere bewegingen.

Het is ook altijd mogelijk extra onderdelen te installeren voor meer comfort: denk dan aan zijwandkussens die je paard beschermen tijdens de rit én de levensduur van je trailer aanzienlijk verlengen. 

Alle onderdelen aan de binnenkant van je paardentrailer kan je ook wegnemen: zo is het mogelijk om je trailer te gebruiken voor het transport van andere zaken. Handig wanneer je verhuist!

Bevestigingsringen

Vooraan de trailer zijn er ringen voorzien waaraan je je paard nog extra kan vastmaken. We raden je altijd aan om dit altijd te doen: zo blijft het rustig tijdens de rit en kan het niet over de borststang springen wanneer het in paniek is.

De buitenkant van je trailer 

Panieksluiting

De panieksluiting zorgt ervoor dat je, wanneer je paard in paniek zou raken, de borststangen van buitenaf kunt laten neerklappen. Zo bevrijd je je paard als het met de voorbenen over de borststang vastzit en vermijd je dat het zich bezeert. 

Bovendien kan je de ringen van de panieksluiting ook gebruiken op je paard aan vast te zetten. 

Belangrijk: controleer voor elke rit of je panieksluiting nog werkt! 

Extra onderdelen

Binnenverlichting

Die verlicht de binnenzijde van je trailer en geeft het paard meer rust bij transport in het donker. Deze verlichting werkt alleen als de standlichten van je auto aan staan.

Klep-deurcombinatie

Sommige trailers zijn standaard uitgerust met een klep-deurcombinatie. Niet elk paard houdt ervan om via een schuine laadklep op de trailer te stappen.

Voerbakken

Meestal bevindt de voerbak zich ter hoogte van de zadelkamer, aan de binnenkant van de paardentrailer. Er zijn voederbakken die zijn ingewerkt als onderdeel van de wand, maar er bestaan ook verplaatsbare voederbakken die je kan hangen waar je maar wilt. Zo ben je er zeker van dat je paard comfortabel kan eten en drinken tijdens de rit. 

Regelbare verluchting

Er zijn systemen die zorgen voor een luchtstroom over je paard heen: op die manier staat je paard niet in de tocht, maar krijgt het toch genoeg frisse lucht. 

Dakluik

Wanneer je de trailer uitrust met een dakluik, koelt de trailer sneller af als hij in de volle zon staat. De warme lucht die kan dan gemakkelijk ontsnappen.

Lagere instap

Sommige trailers beschikken over een lagere instap. Dat is gemakkelijker als je paard liever geen hoog opstapje neemt, of als je je trailer ook wilt gebruiken voor ander transport. 

Benieuwd welke extra’s je nog kan kiezen in je paardentrailer? Lees het in dit artikel.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Hulp nodig bij het vinden van de ideale trailer? In ons magazijn vind je alles wat je nodig hebt, en onze specialisten helpen je met heel veel plezier verder. Verwacht bij ons de beste service, voor én na verkoop! Je kan je trailer ook steeds bij ons binnenbrengen voor een jaarlijkse keuring en groot onderhoud. Heb je een vraag over paardentrailers, of kunnen we je nog ergens mee helpen?

Laat ons gerust iets weten!