Als ruiter wil je het je paard graag zo comfortabel mogelijk maken. Dat begint al met het kiezen van een paardentrailer die bij de behoeftes van je paard past. Maar nu je de juiste trailer hebt gekozen, blijkt dat je paard bang is om in de trailer te stappen. Wat nu? We geven je een paar onmisbare tips om het trailerladen vlot en zonder stress te laten verlopen.

Wat wil je vooral niet doen bij het trailerladen?

Laten we eerst even opsommen wat je best niet doet wanneer je paard aarzelt om in de paardentrailer te stappen:

  • Dwang of geweld gebruiken: dat zal alleen maar bevestigen dat de trailer een onveilige plek is, en je paard zal jou ook niet langer vertrouwen;
  • Lokken met eten: het zit niet in paarden hun natuur om risico’s te nemen voor eten. Hen met voer de trailer in proberen te lokken zal dus niet helpen. Bovendien gebeurt het vaak dat je paard al beloond wordt en dan toch uiteindelijk de trailer niet ingaat.

Hoe pak je het dan het beste aan?

Maak je paard vertrouwd met de (nieuwe) trailer

Wanneer je paard niet aan een paardentrailer gewend is, is het vanzelfsprekend dat het aarzelt. Paarden zijn vluchtdieren, en ze zijn niet meteen bereid om zich op plaatsen te begeven waar de vluchtwegen beperkt zijn. Het is dus de bedoeling om je paard te laten zien dat de paardentrailer een vertrouwde, comfortabele plek is waar het kan uitrusten. En dat vergt oefening.

  • Laat je paard op voorhand al wennen aan de trailer, laat het er een paar keer rond lopen, probeer om het zelf nieuwsgierig te maken;
  • Plaats de trailer niet in een grote open ruimte, maar verklein de omgeving: als de ruimte waar je paard op moet focussen kleiner wordt, zal het zich gemakkelijker aanpassen;
  • Oefen eerst met een lege trailer, waar je de borststukken en het tussenschot hebt uitgehaald. Wanneer dat lukt kan je de trailer stelselmatig terug opvullen.

Maak gebruik van lichaamstaal

In tegenstelling tot wat veel ruiters doen, is het fout om je paard tijdens het trailerladen aan te kijken, en dus zelf achteruit de trailer in te stappen. Die lichaamstaal vertelt je paard immers ‘blijven staan’, en dat zal het instappen alleen maar moeilijker maken. In plaats daarvan keer je je paard bij het trailerladen de rug toe, zodat het voelt dat het je moet volgen.

Leg geen druk op de verkeerde momenten

Wanneer een paard iets niet wilt doen geef je druk: wanneer het blijft stilstaan tijdens het trailerladen ga je dus – zacht – trekken aan de lijn. Laat die druk onmiddellijk los wanneer je paard een stap naar voren doet: zo geef je op het juiste moment een beloning.

Geef een beloning

Is het je gelukt om je paard een paar keer in de trailer te krijgen? Geef het dan meteen een beloning door het na het trailerladen terug op de wei te zetten. Rust is namelijk de grootste beloning die je het kan geven.

Wissel tussen klep of deur

Veel trailer hebben een klep-deurcombinatie, en dat kan erg handig wanneer het trailerladen moeilijk verloopt. Wellicht is je paard niet vertrouwd met de laadklep, en stapt het liever op de ‘normale’ manier in de trailer. Het omgekeerde is ook mogelijk: misschien wilt je paard niet dat extra opstapje doen, en maakt het liever gebruik van de laadklep. Wissel dus eens af, en kijk wat het beste is.

Pas je rijstijl aan

Als het eenmaal gelukt is om je paard op een vertrouwde manier in de trailer te laden, wil je dat vertrouwen ook vasthouden. Dat doe je onder andere door rustig te rijden: neem bochten en rotondes op een traag tempo, zodat je paard tijdens de rit comfortabel kan blijven staan.

Kies de ideale paardentrailer

Alles begint bij het uitkiezen van de juiste trailer. Drie zaken waar je absoluut rekening mee wilt houden zijn licht, lucht en ruimte. Kies een paardentrailer die voldoende groot is, zodat je paard genoeg bewegingsruimte heeft. Zorg dat er genoeg licht is, zodat je paard niet het gevoel heeft dat het in een enge, donkere ruimte staat. Ook verluchting is belangrijk: veel trailers zijn voorzien van ventilatie, zodat de temperaturen niet te hoog oplopen en je paard voldoende kan afkoelen na een wedstrijd of op een warme zomerdag. Zelfs de kleur van je trailer speelt een rol: een zwarte trailer zal de warmte meer opnemen. Je kiest dus het beste voor een trailer in een lichte kleur.

Extra tips voor bij het trailerladen

  • Laat je paard voldoende ruimte om in evenwicht te blijven, zo kan het de bewegingen van de trailer opvangen. Bind het dus zeker niet te kort vast.
  • Aangekomen op je bestemming? Laat het paard dan eerst nog een paar minuten staan voor je het uit de trailer haalt. Anders zal het leren dat stilstaan automatisch wilt zeggen dat het kan uitstappen. Niet zo handig wanneer je in de file staat of autopech hebt.
  • Vervoer je maar één paard in een tweepaardstrailer? Zet het paard dan aan de linkerkant. Anders zit de gewichtsverdeling fout wanneer je een rotonde neemt of uitwijkt over de berm.


Op zoek naar de ideale paardentrailer? We beschikken over een heel gamma aan comfortabele één- en tweepaardstrailers, met allerlei handige opties. Zo geef je je paard het comfort dat het verdient. Laat ons iets weten, dan geven wij je het juiste advies op maat.

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir