
Op reis met een fietsendrager: dit moet je allemaal weten
Vertrek je binnenkort op vakantie en moeten de fietsen mee? Dat is geen evidentie. Zeker voor gezinnen die met veel bagage reizen, blijft er niet altijd plek over voor een of meerdere fietsen.
Hoog tijd dus om de fietsendrager van onder het stof te halen. Om je helemaal klaar te stomen voor je reis, zetten wij je alvast op weg met deze handige tips voor je fietsendrager.
Aantal en vermogen
Heb je een fietsendrager voor twee fietsen? Dan spreekt het voor zich dat je hierop maximaal twee fietsen kan bevestigen. Wil je toch meer fietsen meenemen, dan schaf je het best een nieuwe aan. Kies op basis van je behoeften: je hebt fietsendragers die geschikt zijn voor een, twee, drie of maximaal vier fietsen.
Bovendien is ook het vermogen van de fietsendrager niet onbelangrijk. Ga vooraf nog eens na hoeveel je fietsendrager precies mag dragen. Meestal kunnen ze maximum 60 kg dragen.
Laad nooit méér fietsen op je fietsendrager dan voorzien, of meer gewicht dan toegelaten. Zo vermijd je eventuele ongelukken tijdens het rijden.
Fietsendrager op de trekhaak
Hoe je het best je fiets bevestigt op de fietsendrager, hangt af van het type fietsendrager.
Als je je trekhaak gebruikt voor het vervoeren van je fietsen, dan gebruik je het frame van de fiets als bevestigingspunt.
Uiteraard moeten ook de wielen van je fiets worden vastgemaakt aan het bevestigingssysteem dat daarvoor voorzien is.
In een kort stappenplan beschrijven we voor jou hoe je je fietsen gemakkelijk en snel kan bevestigen op je fietsendrager:
- Plaats je fiets op de wielgoten;
- Bevestig de frameklem aan het frame van je fiets;
- Draai de frameklem stevig vast;
- Maak de wielen vast aan het daarvoor voorziene bevestigingssysteem;
- En rijden maar!
Meerdere fietsen op je fietsendrager plaatsen? Dan begin je gewoon opnieuw en ga je op dezelfde wijze te werk.
Fietsendrager op het dak
Beschikt je auto niet over een trekhaak, of gebruik je die al voor iets anders? Dan heb je waarschijnlijk een fietsendrager voor op het dak. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor als je ook nog een caravan of aanhanger vervoert.
Belangrijk om weten bij een fietsendrager op het dak, is dat je extra wind opvangt tijdens het rijden. Dit kan je verbruik aanzienlijk doen stijgen.
Nadat je de dakdragers gemonteerd hebt op het dak van je auto, moet je ook rekening houden met het maximum gewicht dat je dak kan dragen. Afhankelijk daarvan kan je de fietsen bevestigen op de fietsendrager.
Vergeet ook zeker je gewijzigde hoogte niet, bijvoorbeeld in een garage, onder een brug of zelfs bij een ondergrondse parking. Even op voorhand meten hoe ‘hoog’ je geladen bent is aan te raden. Zo kom je onderweg nooit voor verrassingen te staan.
Denk aan de kogeldruk
Een fietsendrager voor op de trekhaak? Dan moet je, naast het vermogen van je fietsendrager, ook rekening houden met de maximale kogeldruk van de trekhaak van je auto.
Het totaalgewicht van zowel de fietsendrager, als de fietsen op je fietsendrager, mag de toegestane kogeldruk niet overschrijden. Doe je dat wel, dan kan dit akelige gevolgen hebben. De grip van je sturende wielen vermindert namelijk, waardoor je sneller de controle over je auto verliest.
Voorkom onaangename verrassingen door de kogeldruk van de trekhaak die gemonteerd is op je auto, zeker te checken. Meestal vind je dit terug op het plaatje naast de stekkeraansluiting of op het gelijkvormigheidsattest van de auto.
En wat met een elektrische fiets?
Als je onlangs een elektrische fiets kocht, liggen de zaken net iets anders met betrekking tot je fietsendrager. Het gewicht van een elektrische fiets ligt namelijk wel wat hoger dan dat van een gewone fiets. Zo weegt een elektrische fiets gemiddeld 6 kg meer dan een gewone fiets.
De fietsendrager die je thuis hebt liggen, gaat uit van ongeveer 22 kg per fiets. Dit is te weinig voor het vervoeren van een elektrische fiets. Het is dan ook geen slecht idee om een fietsendrager specifiek voor elektrische fietsen aan te schaffen. Die kan namelijk fietsen tot 30 kg per fiets vervoeren.
Tip: Met een aangepaste oprijgoot kan je gemakkelijk je elektrische fietsen op de fietsendrager rijden en monteren.
Een fietsendrager kopen
Heb je nog geen fietsendrager, maar wil je toch graag je fietsen meenemen op vakantie? Dan wordt het hoog tijd om er één aan te schaffen! Wij bieden fietsendragers aan van twee uitstekende merken: Thule en Uebler.
Met een duurzame en kwaliteitsvolle Zweedse fietsendrager van Thule heb je een speciale acutight-draaiknop op de frameklem. Deze draaiknop maakt een klikgeluid als de frameklem vast genoeg is aangedraaid aan je fiets.
Met meer dan 25 jaar ervaring in fietsendragers, kan je bij Uebler ook rekenen op hoge productkwaliteit en productergonomie. De fietsendragers worden op duurzame wijze geproduceerd in Forchheim (Duitsland). De Uebler-fietsendrager heeft een laag eigen gewicht. Dit komt vooral van pas als je een lage kogeldruk hebt van de trekhaak of zelf niet veel kan (of mag) heffen door gezondheidsproblemen in de rug.
Heb je nog geen fietsendrager, maar ben je wel geïnteresseerd? Neem gerust contact met ons op, wij geven je gepast advies bij het kiezen van de ideale fietsendrager.
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir