Een onderhoud van een aanhangwagen is wettelijk niet verplicht, maar de jaarlijkse keuring wel. En dan moet je aanhangwagen in orde zijn.

Wanneer je aan een aanhangwagen denkt, verwacht je wellicht niet dat deze veel onderhoud nodig heeft. Maar niets is minder waar. Zeker wanneer een aanhangwagen dient voor professionele doeleinden en dus intensief gebruikt wordt, is het niet te onderschatten wat deze te verduren krijgt. Een tijdig onderhoud van je aanhangwagen kan veel problemen en daarbij komende hoge kosten voorkomen. Daarnaast kunnen kleine mankementjes onderweg grote schade veroorzaken. Voor optimale veiligheid in het verkeer en voor een lange levensduur van je aanhangwagen laat je dus het beste jaarlijks een onderhoud uitvoeren.

Bij Vermeir onderhouden en controleren wij standaard de volgende onderdelen in onze speciaal daarvoor uitgeruste werkplaats.

Onderhoud aanhangwagen: banden

Wij controleren standaard de bandenspanning en profieldiepte van je banden. Daarnaast kijken wij of je banden scheuren bevatten of versleten zijn. In deze gevallen zullen we de banden vervangen. Zelf kun je ook 3-maandelijks een preventieve controle doen van je banden.

Onderhoud aanhangwagen: remmen

Wij hebben een werkplaats uitgerust met een speciale remmentestbank voor aanhangwagens. Deze beschikt over een liftsysteem waardoor de testrollen uit de grond gelift worden. Hierdoor krijgen zowel de voor- als achteras voldoende grip in de testrollen. Dit geeft een groot voordeel voor dubbelas aanhangwagen, omdat gecontroleerd kan worden dat de remkracht tussen beide wielen even groot is. Als we merken dat de remtest geen goede resultaten oplevert, zullen we de remtrommels demonteren, alles reinigen en eventuele slechte onderdelen vervangen. Daarna wordt een nieuwe remtest uitgevoerd.

Onderhoud aanhangwagen: koppeling en oplooprem

De koppeling van de aanhangwagen wordt tijdens het onderhoud gecontroleerd op speling en indien nodig vervangen. Ook smeren we de koppeling en eventueel de sluitingen van de borden en het neuswiel, als dat nodig is. In het geval van een geremde aanhangwagen zullen we de nippels van de oplooprem en de remkabels smeren en controleren we de speling van de oplooprem van de schuifbuis.

Onderhoud aanhangwagen: verlichting

Tijdens het onderhoud controleren we alle verlichting van de aanhangwagen. Bij een defect zullen we systematisch te werk gaan om te bepalen waar het defect vandaan komt, om dit vervolgens op te lossen. We nemen ook het nummerplaatlicht en de breedtelichten mee in het onderhoud van de aanhangwagen.

Onderhoud aanhangwagen: breekkabel

De breekkabel wordt nagekeken en indien nodig gecontroleerd. Dit is een essentieel en wettelijk verplicht onderdeel van de aanhanger en dient dus perfect in orde te zijn.

Onderhoud aanhangwagen: chassis, assen en dissel

Het chassis, de assen en de dissel van de aanhangwagen worden grondig nagekeken op eventuele scheuren.

Onderhoud aanhangwagen: spatborden

Spatborden worden nagekeken op scheuren. Indien mogelijk lassen we deze. Als de scheuren te erg zijn, worden de spatborden vervangen. Ook monteren we rubberen spatlappen op de spatborden als die er nog niet zijn, omdat dit verplicht is voor de keuring.

Onderhoud aanhangwagen: achterbordkabels

Achterbordkabels of uittrekkokers aan het achterbord zijn verplicht voor de keuring. Als die niet aanwezig zijn, zullen we die tijdens het onderhoud monteren.

Onderhoud aanhangwagen: overig

We kijken de lagerspeling aan de wielen na. Indien nodig zullen we die bijstellen of eventueel vervangen. Tot slot doen we een controle van de oploopremschokdempers. Als die niet meer rustig terugkomt bij indrukken, betekent dat dat deze niet meer goed is en vervangen moet worden.Heeft je aanhangwagen een onderhoudsbeurt nodig? Neem gerust contact op, wij helpen je graag verder!

CONTACTEER ONS


Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir