Klaar om voor de eerste keer op pad te gaan met je nieuwe paardentrailer? Dan zijn er enkele zaken waar je zeker op moet letten. We geven je een paar onmisbare tips over het aankoppelen, gebruiken en rijden met een paardentrailer. 

Je paardentrailer aankoppelen

Alles begint natuurlijk met het aankoppelen van je paardentrailer. Maar hoe doe je dat? 

  • Plaats eerst en vooral je auto zo recht mogelijk voor de paardentrailer. Draai het neuswiel van je trailer zo ver mogelijk uit: zo komt de disselkop boven de trekhaak te staan. 
  • Rij voorzichtig achteruit, zodat de trekhaak net onder de disselkop komt te staan. Zet de motor uit en trek de handrem op. 
  • Trek de grendel van de kogelkoppeling omhoog en draai aan het neuswiel, zodat je de kogelkoppeling over de trekhaak laat zakken.
  • Zakt de hendel uit zichzelf naar beneden en hoor je klik? Dan is het aankoppelen van je paardentrailer gelukt! 
  • Beweeg nog even met de dissel, zodat je zeker bent dat het aankoppelen gelukt is. 
  • Vergeet je lichten niet aan te koppelen, en test ze even.
  • Bevestig de breekkabel aan het voorziene oog aan je trekhaak.

Is het aankoppelen gelukt, en zit alles stevig vast? Dan is het tijd voor een testritje. Dat doe je voor het eerst best zonder paard. 

Rijden met een paardentrailer

Spiegels en rijstijl 

De meeste trailers zijn breder dan je auto: je zal er dus aan moeten wennen dat je niet door elk straatje of door elke opening kan rijden. Pas je rijstijl dus altijd aan. 

Wat essentieel is bij het rijden met een trailer is het gebruiken van je buitenspiegels. Op die manier kan je inschatten of je niet te ver naar rechts of links aan het rijden bent. Het kan handig zijn om speciale spiegels te kopen, of zelfs een camera die je aan je trailer bevestigt voor bij het achteruitrijden. 

Speciale situaties

Hoewel je altijd extra aandachtig moet zijn op de weg, zijn er een paar situaties waar je zeker op moet letten. Niet alleen voor jezelf of de andere weggebruikers, maar ook voor je paard. 

Slingeren

Het kan gebeuren dat je trailer, bijvoorbeeld bij een glad wegdek, gaat slingeren. Corrigeer dan vooral niet met het stuur, maar probeer door voorzichtig te remmen de auto terug onder controle te krijgen. Schakel ook zeker niet terug, of geef geen extra gas.

Bergop en bergaf rijden met een paardentrailer

Je auto zal extra veel moeite moeten doen om een paardentrailer op een berg te trekken. Je loopt het risico, zeker op een zomerse dag, dat je motor oververhit raakt. Als je bergaf rijdt, doe dat dan in een lage versnelling, en rem af op de motor. Zo houd je de controle, en spaar je energie. 

Manoeuvres uitvoeren

Rechtdoor rijden is meestal geen enkel probleem, maar afslaan, achteruitrijden of keren met een paardentrailer kan lastig zijn, zeker als je het nog nooit hebt gedaan. 

Wat het achteruit rijden betreft: oefen het desnoods een paar keer op een verlaten parkeerterrein. Je zal bij achteruitrijden namelijk tegengesteld moeten sturen: wil je de trailer naar rechts? Dan moet je naar links sturen, en vice versa. 

Ga je keren op de rijbaan? Let dan erg goed op dat er geen andere weggebruikers in de buurt zijn, en schat de lengte van je paardentrailer goed in. Oefening baart kunst!

Remmen

Wanneer je auto een volle paardentrailer trekt, weegt het geheel natuurlijk erg veel. Dat wilt ook zeggen dat je remweg veel langer is. Anticipeer dus zo goed mogelijk op de situaties die voor je gebeuren, en matig je snelheid. Zo zal je op tijd kunnen remmen wanneer het nodig is. 

Ga voorbereid op pad

Zorg ervoor dat je altijd een fluohesje en een gevarendriehoek in je auto hebt. Vergeet niet  om een extra verzekering te nemen bij de aankoop van je paardentrailer. Beter voorkomen dan genezen!

Kunnen we je nog ergens mee helpen?

Kunnen we je nog ergens mee helpen? Heb je een vraag over paardentrailer, of is het tijd voor het jaarlijkse onderhoud? Laat ons iets weten, wij helpen je met plezier verder!