Klaar om samen met je paard(en) op reis te gaan? Dan is de juiste paardentrailer natuurlijk essentieel. Maar afgezien daarvan zijn er nog een paar zaken die je zal moeten regelen voor je vertrekt, zoals een verzekering. We zetten alle tips voor je op een rij.

Sluit een verzekering af

Aanhangwagens met een Maximaal Toegelaten Massa (MTM) tot 750 kg zijn gratis verzekerd samen met je auto. Je hoeft dus geen extra verzekering af te sluiten. Vergeet wel niet om je paardentrailer te voorzien van een duplicaat van de nummerplaat van je auto!

Heb je een paardentrailer met een MTM die hoger is dan 750 kg, dan zal je een aparte verzekering moeten afsluiten. Naast die extra verzekering dien je je paardentrailer ook in te schrijven in het ‘repertorium van de voertuigen’ van de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen).Vermeir inside tip!

breng zeker je verzekeraar op de hoogte wanneer je een nieuwe paardentrailer hebt gekocht, ongeacht het gewicht. Die kan je exact vertellen wat de beste opties zijn voor jou, en of het misschien toch beter is om een extra verzekering te nemen op je paardentrailer.Maak het je paard – en jezelf – comfortabel

Uiteraard ben je niet zomaar met een aanhangwagen op pad, maar met een levend wezen. Zorg daarom dat je je paard voorziet van voldoende hooi en water tijdens de rit, en neem ook genoeg reserve mee.

  • Plan voldoende stops in: een lange rit kan stresserend werken voor een paard, en kan ook voor jou vermoeiend zijn. Las dus af en toe een pauze in.
  • Let erop dat je kleine wegen zoveel mogelijk vermijdt: het is namelijk veel aangenamer voor je paard om op grote wegen te rijden. Plan dus op voorhand je route.
  • Kijk na dat je paard niet te veel weegt voor de trailer. Er zijn boetes bij overgewicht en de trailer zal niet mogen verder rijden.
  • Check de bandenspanning. Zowel een te lage als een te hoge bandenspanning beïnvloeden het rijgedrag en kunnen tot onveilige situaties leiden.

Zorg voor de juiste documenten

Kijk eerst en vooral na of je rijbewijs nog in orde is. Normaal gezien weet je al wel dat je voor bepaalde trailers meer nodig hebt dan alleen een rijbewijs B. Hoe dat nu ook weer zit kan je hier lezen.

Heb je je paspoort of identiteitskaart meegenomen? Mooi zo! Vergeet ook zeker niet om het paspoort van je paard mee te nemen als je op reis naar het buitenland vertrekt. Binnen de Benelux en Frankrijk is dat paspoort voldoende, wanneer je naar andere landen in de EU reist zal je ook een gezondheidscertificaat moeten kunnen voorleggen. Dat kan je aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Kijk je auto en paardentrailer na

Zorg er zeker voor dat je paardentrailer grondig gecheckt is vooraleer je op reis vertrekt. We raden je aan om je trailer minstens één maal per jaar te laten checken, en dat kan je het beste doen vooraleer je op vakantie gaat. Onze werkplaats is volledig uitgerust om je trailer te keuren en een groot onderhoud uit te voeren.

Benieuwd welke veiligheidstips we nog voor je hebben voor je op weg gaat met je paardentrailer? Ontdek ze hier.Heb je nog vragen, of maak je graag een afspraak om jouw paardentrailer van een groot onderhoud te voorzien? Laat ons iets weten, wij doen de rest.

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir