Of je nu naar een wedstrijd gaat, of gewoonweg een wandeling wilt maken aan zee of in de Ardennen, met de juiste paardentrailer neem je je paard voortaan overal mee. Maar hoe zitten de regels in elkaar? Volstaat een rijbewijs B om met een paardentrailer te rijden?

Alles heeft te maken met gewicht. Elk voertuig heeft een vooraf bepaalde Maximaal Toegelaten Massa en een Maximaal Toegelaten Sleepbare Massa. Deze getallen zullen uiteindelijk bepalen of een rijbewijs B volstaat of niet.

Even wat meer info over deze 2 belangrijke begrippen:

Maximaal Toegelaten Massa

De Maximaal Toegelaten Massa, oftewel MTM, is het totale gewicht dat je auto mag wegen in beladen toestand.

In feite is het dus de optelsom van het (tarra-) gewicht van je voertuig en en het laadvermogen. De MTM van eender welk voertuig is vooraf bepaald, en zal je kunnen terugvinden op het typeplaatje of het COC-attest van je auto. Het eerste getal dat je op het typeplaatje ziet staan is de MTM. Op je COC attest vind je de MTM terug in paragraaf 16.1 (bv. 3100 kg).

Laten we een voorbeeld nemen: stel dat je auto leeg 2.2 (paragraaf 13) ton weegt, en de MTM van je auto 3.1 ton is. In dat geval zal je nog 900 kilo mogen laden in de auto. Ook je brandstof telt hierbij mee!

Voor gewone voertuigen (auto’s, bestelwagens, kleine vrachtwagens) geldt de regel dat tot een MTM van 3500 kilo een rijbewijs B volstaat. Is de MTM van je voertuig hoger dan 3,5 ton? Dan zal je een rijbewijs C moeten halen om te mogen rijden met dit voertuig.

Maximaal Toegelaten Sleepbare Massa

Op het identificatieplaatje van je auto zal je na de MTM de MTMS terugvinden, de Maximaal Toegelaten Massa Van De Sleep. Dat is het gewicht dat je auto en je aanhangwagen samen maximaal mogen wegen (bestuurder, passagiers en lading inbegrepen).

Als je de MTMS (het tweede getal op het identificatieplaatje) aftrekt van de MTM (het eerste getal), ontdek je ook meteen hoeveel de MTM van je ongeremde of geremde aanhangwagen mag zijn.

Een voorbeeld:

5600 kg – 3100 kg = 2500 kg geremd (par.18.1) / 750 kg ongeremd (par. 18.4)

bekijk hier een voorbeeld van een COC-attest:

IMG_20201116_0001

Aanhangwagens en paardentrailers hebben vaak een laadvermogen dat hoger is dan je MTMS. Maak dus niet de fout om je te baseren op dat getal, maar kijk naar wat er in de boorddocumenten of op het identificatieplaatje van je auto staat.

Maar tot welk (sleep)gewicht is een rijbewijs B voldoende?

Bij welk gewicht is een rijbewijs B nu voldoende om met een paardentrailer te rijden?

Voor aanhangwagens en paardentrailers geldt dat een rijbewijs B volstaat wanneer:

  • de MTM van de auto en de MTM van de aanhangwagen samen (de MTMS dus, zoals hierboven beschreven) minder dan 3,5 ton bedraagt.
  • je MTMS tussen de 3,5 ton en 4,25 ton zit. In dit geval kan je na een paar uren les en een kort rijexamen een toevoeging op je rijbewijs krijgen. Dan mag je dus rondrijden met een auto en aanhangwagen waarvan de MTMS maximaal 4,25 bedraagt (code 96)

Bedraagt je MTMS meer dan 4,25 ton? Dan zal je hoe dan ook een rijbewijs BE moeten halen. Een voorbeeld van een situatie wanneer een rijbewijs B volstaat:

MTM auto = 2100 kg
MTM aanhangwagen: 1300 kg
MTMS samenstel auto en aanhangwagen = 3400 kg
Samenstel is kleiner dan 3500 kg

Extra aandachtspunten bij het aankopen van een paardentrailer

Wanneer je wilt nagaan of je met een rijbewijs B reglementair bezig bent, is het dus essentieel om de MTM van zowel je voertuig als je trailer op te tellen. Maar er zijn nog een paar belangrijke zaken waar je op wilt letten vooraleer je met je paardentrailer de baan opgaat:

  • De MTM van je paardentrailer moet altijd kleiner zijn dan de MTM van je voertuig. Het zou wel erg gevaarlijk zijn om een grote paardentrailer te trekken met een klein autootje.
  • Een tweepaardstrailer zal je nooit kunnen trekken met een rijbewijs B. Daar heb je hoe dan ook een rijbewijs BE voor nodig.
  • Vraag voldoende advies wanneer je een paardentrailer aankoopt. Daar helpen wij je graag mee verder.

Wil je meer weten over rijden met een aanhangwagen? Lees meer in dit blogartikel.Heb je nog vragen over paardentrailers of andere zaken? Wij helpen je met veel plezier verder! Laat ons gewoon iets weten.

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir