Net als wagens, zijn machines niet altijd even gemakkelijk te verplaatsen. Voor verre afstanden kan je namelijk niet het toestel even tot daar rijden.

Hoe je dat wel doet?

Met een machinetransporter natuurlijk! In een mum van tijd breng je de machine van punt A naar punt B, zonder moeilijkheden.

Een machinetransporter, wat is dat?

Net als andere aanhangwagens, is een machinetransporter een hulpmiddel om bepaalde zaken te verplaatsen, in dit geval toestellen en machines.

Een machinetransporter valt onder de categorie plateau-aanhangwagen met enkele bijkomende mogelijkheden.

Met behulp van oprijplaten of een oprijklep kan je namelijk ook machines en andere voertuigen eenvoudig transporteren.

Geregeld ook lange ladders, balken of buizen die je moet vervoeren? Geen probleem, daar gebruik je toch gewoon je machinetransporter voor!

Bij een machinetransporter heb je de mogelijkheid tussen een drieas- of een dubbelas-uitvoering.

Een machine: zwaar en compact

Vaak krijgen we de vraag of een machinetransporter vergelijkbaar is met een autotrailer.

Ons antwoord?

Beide aanhangwagens zijn vergelijkbaar, aangezien ze beladen worden met zelfrijdende toestellen.

Toch is er een belangrijk verschil: machines zijn vaak compacter van omvang, met een groot gewicht. De laadvloer van de aanhangwagen wordt dan ook maar voor een kleine oppervlakte belast met een heel zwaar gewicht.

De gewone aanhangwagen zal hierbij problemen ondervinden, met als gevolg een doorgezakte laadvloer tussen de dwarsliggers. Bij het oprijden kunnen op termijn ook scheuren aan de dissel en andere beschadigingen optreden.

Stel je voor dat je een naald op je hand zet, met daarop een last van 5 kg. Datzelfde effect creëer je met een machine op een doorsnee aanhanger.

Een smalle en korte laadvloer

Hoe je de problematiek van de naald op je hand kan oplossen? Met behulp van een machinetransporter met een een smalle en korte laadvloer.

Zo zorgt een aanhangwagen met een te brede laadvloer voor een hefboomeffect. Het gewicht bevindt zich namelijk te veel in het midden van de dwarsliggers, wat kan leiden tot doorgebogen dwarsliggers.

Bovendien kunnen de langsliggers een te hoge belasting ondervinden wanneer de aanhanger te lang is. Bij het op en af rijden van het toestel ligt het gewicht dan te ver naar achteren, met een mogelijke buiging als gevolg.

Een lage laadvloer tussen de wielen

Bij een aanhangwagen met een laadvloer boven de wielen, bevindt het zwaartepunt zich vrij hoog, met gevolgen voor de baanligging.

Met de laadvloer tussen de wielen, creëer je een lager zwaartepunt, wat de baanligging van de aanhanger ten goede komt.

Bovendien verkleint de afstand tussen de ondergrond en de laadvloer. Dat maakt de oprijhoek lager, wat het oprijden van de machines een stuk gemakkelijker maakt.

Oprijplaten of een oprijklep

Gemakkelijk je machine de machinetransporter op en af rijden?

Met oprijplaten of een oprijklep staat je machine in een handomdraai geladen op je aanhangwagen.

Beide mogelijkheden hebben hun eigen voordelen:

Twee afzonderlijke oprijplaten:

  • Voor heel zwaar machinevervoer
  • Verschuifbaar over de gehele breedte
  • Ideaal voor een oneffen wegdek
  • De machine kan uitsteken tussen de oprijplaten

Eén laadklep:

  • Ideaal voor een plat wegdek
  • Geen afstelling nodig op basis van breedte van de wielen van de machine
  • Minder kans op ongevallen, want je kan niet naast de klep rijden

Om een verwrongen oprijklep of afgescheurde/afgebroken bevestigingspunten te vermijden, kies je het best voor oprijplaten. Zeker wanneer je veel op oneffen vlakken werkt.

Denk aan de volgende situatie: een aanhangwagen staat half op de stoep, half op de rijbaan geparkeerd. Met oprijplaten kan je dit hoogteverschil gemakkelijk regelen, met een oprijklep kan deze bij het oprijden lijden onder het gewicht.

De machinetransporters van Vermeir

Een kwaliteitsvolle aanhangwagen staat aan de basis van een geslaagde verplaatsing van je machines.

Bij Vermeir vind je stuk voor stuk merken met jarenlange ervaring en producten van professioneel niveau.

De TERRAX machinetransporter van Hulco is ideaal voor transport van minigravers. De lage laadvloer en kleine oprijhoek maakt het verplaatsen van je toestellen kinderspel.

De omega-profielen in het chassis van de Saris Auto Multi-Transporters maakt een nog groter laadvermogen mogelijk. De Magnum Maxx en Magnum Explorer beschikken beide over afzonderlijke oprijplaten. Je hebt wel de mogelijkheid om (optioneel) voor een doorlopende klep te kiezen.

Op zoek naar een aanhangwagen om te kippen én machines te vervoeren? Dan vind je in de Twintrailer ongetwijfeld wat je zoekt.

Deze aanhangwagen is namelijk een kipper en een machinetransporter in één! En bovendien van topkwaliteit: snel, comfortabel, veilig en robuust.

Ideaal, niet?Ben je op zoek naar aanhangwagen om machines en andere rijdende voertuigen mee te vervoeren? In het ruime assortiment van Vermeir vind je de machinetransporter die je nodig hebt! Interesse? Neem gerust contact op, of bezoek onze showroom. Wij helpen je graag verder.

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir