LED-verlichting, de verlichting van de toekomst.

LED staat letterlijk voor ‘Light Emitting Diode’. LED-verlichting is niets nieuws. Al jaren wordt deze verlichting gebruikt in huishoudelijke apparaten of als ‘bijverlichting’.

Omdat LED-verlichting zo energiezuinig is, is men het gaan doorontwikkelen en zien we LED-verlichting nu meer en meer als ‘hoofdverlichting’ verschijnen.

Maar niet alleen in huis is deze verlichting in opkomst.

Ook voor nieuwe aanhangers wordt steeds vaker LED-verlichting gebruikt en de vraag naar LED-verlichting voor oudere aanhangwagens groeit ook.

 

Voordelen van LED-verlichting

Dat de vraag naar LED-verlichting sterk gegroeid is, is niet zo verwonderlijk als je bekijkt welke voordelen deze energiezuinige verlichting met zich meebrengt;

  • Energiezuinig: één van de belangrijkste voordelen van LED-verlichting is dat ze zeer energiezuinig zijn. Door het gebruik van deze verlichting kun je al snel 80% tot 90% energie besparen in vergelijking met traditionele verlichting.
  • Langere levensduur: de gemiddelde levensduur van een LED-lamp is vele malen groter dan andere vormen van verlichting, zelfs ten opzichte van spaarlampen.
  • Direct licht: in tegenstelling tot spaarlampen en gloeilampen, geven LED-lampjes direct 100% licht.
  • Meer lichtsterkte: LED verlichting geeft ook fellere verlichting waardoor je zichtbaarheid op de weg verbetert en je veiligheid vergroot.
  • Veilig: LED-verlichting is veilig in die zin dat deze lampen veel minder warm worden. Dit komt omdat een LED-lamp meer energie omzet in verlichting i.p.v. warmte.
  • Schokbestendig: LED-lampjes zijn zeer schokbestendig en kunnen praktisch niet kapot. Ze verdragen ook goed koude en trillingen en zijn daarom ideaal als verlichting op aanhangers.
  • Waterdicht: LED-lampen moeten bijna nooit vervangen worden en zijn daardoor waterdicht.
  • Oxidatie: Een LED-lamp heeft minder last van oxidatie van de stekker van de aanhangwagen. Een LED-lamp geeft bij de minste stroomtoevoer licht. Bij een gewone lamp zal een groot deel van de lichtsterkte wegvallen als de stekker oxideert.
  • Verschillende voltages mogelijk: Veel LED-lampen zijn geschikt voor verschillende voltages, van 10v tot 30v. We noemen dit multivolt. Hierdoor kan de aanhanger aan bijvoorbeeld een gewone personenauto gekoppeld worden met 12V, maar ook aan een vrachtauto met 24V.

 

Kostprijs van LED-verlichting

Een LED-lamp is over het algemeen wel duurder in aanschaf. Dit verdient zich terug omdat je het minder vaak moet vervangen.

Zijn de lampen van je aanhangwagen echter vaak aan beschadigingen onderhevig, bijvoorbeeld omdat je veel moet kiepen met je aanhangwagen, dan is LED-verlichting vandaag de dag nog wat duurder dan gewone verlichting.

Bij deze laatste hoef je namelijk alleen het glas te vervangen, bij LED-verlichting het gehele achterlicht.

Ook is het belangrijk dat je bij de aanschaf van LED-verlichting op de kwaliteit let. Er bestaat namelijk een groot kwaliteitsverschil in het aanbod van LED-lampen. Goedkoop is hier dikwijls duurkoop.

 

LED-verlichting aanhangwagen knippert

Hoewel de voordelen van LED-verlichting ten opzichte van traditionele verlichting overduidelijk zijn en de vraag naar LED-verlichting op aanhangwagens groeit, is de werking hiervan nog niet optimaal.

Meer dan eens krijgen wij mensen over de vloer met het probleem dat de LED-verlichting op hun aanhanger niet goed werkt en knippert.

Hoe dat komt?

De oorzaak hiervan ligt niet bij de LED-verlichting, maar wel bij de auto.

Moderne auto’s zijn uitgerust met een CAN-bussysteem (controller area network). Simpel gezegd zorgt dit systeem ervoor dat er een foutmelding verschijnt indien bijvoorbeeld de verlichting op uw auto/aanhanger niet meer werkt.

Deze foutmelding ontstaat als het systeem merkt dat de stroomafname vanuit de verlichting niet meer voldoende is.

En net daar ligt het probleem.

Doordat een LED-lampje veel minder stroom verbruikt, denkt het CAN-bussysteem continu dat de verlichting niet werkt. Dat veroorzaakt knipperende lichten op je aanhanger.

 

Hoe voorkom je dat de LED-verlichting knippert?

Het probleem dat ontstaat door het gebruik van LED-verlichting in combinatie met het CAN-bussysteem van je auto kan opgelost worden.

Hiervoor dien je weerstand te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de juiste stroomafname wordt doorgegeven. Als het ware wordt het CAN-bussysteem voor de gek gehouden.

Het plaatsen van een weerstand, betekent dat er wat montagewerk moet gebeuren aan de kabelboom van de auto of aanhangwagen.

Je kunt daarentegen ook kiezen voor een weerstandkastje met twee stekkers eraan. Dit kan makkelijk en zonder montagewerk geplaatst worden tussen de aanhangwagen en de auto. Plug and play dus!

Wij maken hier zelf gebruik van zo’n plug and play-systeem.

LED-verlichting aanhangwagen weerstandskastje

Dit weerstandkastje zorgt ervoor dat het CAN-bussysteem van de auto geen fouten meer geeft, het is makkelijk te monteren en de problemen met je LED-verlichting verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Let wel: weerstandkastjes werken niet voor alle merken auto’s. Het is dus aan te raden deze te testen alvorens je overgaat tot aanschaf.

Heb je problemen met de LED-verlichting van je aanhangwagen? Wij helpen je graag verder. Contacteer ons of kom langs met je aanhangwagen.

CONTACTEER ONS


 


 

Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir
Heeft reeds vele jaren ervaring in de aanhangwagen-sector. Staat zijn klanten bij met persoonlijk en deskundig advies.

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir