Ga je binnenkort met je gesloten aanhangwagen op pad? Zorg dan zeker dat je weet hoe je je lading goed vastzet. Je veiligheid komt namelijk in het gedrang als de inhoud van je aanhanger tijdens het rijden heen en weer beweegt. Zo kan de aanhangwagen zelf ook gaan slingeren.

Er zijn heel veel mogelijkheden om je lading veilig te plaatsen en vast te maken. Denk bijvoorbeeld aan spanbanden, haken & ogen, snelbinders, antislipplaten, bindrails, beschermhoeken en ladingstangen.

Maar hoe ga je nu precies te werk en welke materialen heb je ervoor nodig? Ontdek wat de verschillende mogelijkheden inhouden, en kies dan welke optie voor jouw noden het meest geschikt is.

Spanbanden

Spanbanden aanschaffen is altijd een goede zet. Voor de meeste opties heb je namelijk dergelijke banden nodig. Je kan er trouwens je lading nog eens extra mee zekeren, om geschuif in de aanhanger tegen te gaan, dus spanbanden zijn in principe altijd een goede investering. Met een ratel trek je de spanband aan, en komt de lading vast te zitten.

Met spanbanden kan je ladingen zowel horizontaal als verticaal vastzetten. Dankzij krachtsluiting kunnen de goederen niet meer schuiven.

Spanbanden bestaan in verschillende breedsterktes, en ratels kunnen een verschillende voorspankracht hebben. Deze twee factoren bepalen de kracht die op de spanbanden, en dus ook op de landing, wordt overgebracht.

Rails met bindogen en stang

Om je lading veilig te zekeren in een gesloten aanhangwagen, kan je opteren om rails en telescoopstangen te gebruiken. Die zijn gemaakt van heel sterk en onbuigzaam materiaal.

Je bevestigt de rails aan de zijwanden, vloer en/of het dak. Dit kan zowel verticaal als horizontaal. Je veert de telescoopstang eenvoudig in de rail, of je maakt de lading vast met spanbanden.

De telescoopstangen die Vermeir aanbiedt zijn inkortbare telescoopstangen die je zelf op de gewenste lengte kan zagen.

Vloerankers met bindogen

Naast rails kan je ook kiezen voor vloerankers. Dit zijn bevestigingspunten voor spanbanden in de vloer van je aanhangwagen.

Je kan die eenvoudig zelf monteren in de vloer van je aanhangwagen. Daarna hoef je alleen nog je lading met spanbanden vast te zetten, die je bevestigt aan de vloerankers. Gemakkelijk, toch?

Beschermhoeken

Met spanbanden kunnen de hoeken van je lading beschadigd worden. Er ontstaat namelijk een grote spanning, wat in sommige gevallen tot schade kan leiden.

Dit probleem kan je gemakkelijk voorkomen met beschermhoeken. Er zijn beschermhoeken uit karton of kunststof, maar ook metalen hoekelementen zijn mogelijk.

Wil je dat je lading zeker geen schade ondervindt, dan is het wenselijk om beschermhoeken aan te schaffen, zodat je zorgeloos met je aanhangwagen kan vertrekken.

Antislipvloeren

Wil je een goede ladingzekering, dan zijn antislipvloeren een must. Die zorgen namelijk dat de wrijving tussen de lading en de aanhangwagen zodanig vergroot wordt, dat schuiven niet meer mogelijk is.

Gebruik je antislipvloeren, dan heb je aan enkele spanbanden genoeg. De wrijvingsweerstand wordt namelijk groter, waardoor je minder spanbanden nodig hebt, aangezien die ook voor een grotere wrijving zorgen.

Verder hou je het best ook rekening met een aantal zaken zoals de verdeling van de lading. Zo bereik je een juiste kogeldruk. Dit is uitermate belangrijk bij het correct laden van je aanhangwagen.Nog vragen over het veilig zekeren van je lading? Neem gerust contact op, wij helpen je graag verder. Neem bovendien ook een kijkje op onze site, en geniet van het ruim aanbod aanhangwagens en toebehoren van Vermeir.

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir