Wat het sluiten van je paardentrailer betreft, zijn er verschillende mogelijkheden. Het is mogelijk om het bovenste deel van je trailer te sluiten met een oprolbaar zeil, een klep, of een deursysteem. Bovendien is het ook mogelijk om te kiezen voor een gewone laadklep, of een klep-deurcombinatie.

We zetten even alle voor- en nadelen van een zeil, klep en deursysteem voor je op een rij. Daarna hebben we het ook nog even over de voordelen van een klep-deurcombinatie.

Een zeil boven de laadklep van je paardentrailer

Veel trailers beschikken over een rolzeil, zo ook een paar van de trailers in ons assortiment. We zetten een paar eigenschappen van een oprolbaar zeil voor je op een rij:

 • Een oprolbaar zeil kan je gemakkelijk open laten tijdens het rijden, zo heeft je paard wat extra verluchting. Erg praktisch bij warme zomerdagen.
 • Sommige oprolbare zeilen kan je automatisch laten oprollen, handig! 
 • Niet-automatisch oprolbare zeilen zijn soms nogal moeilijk te sluiten omdat je er niet altijd bij kan. 
 • Een rolzeil is nooit volledig waterdicht, het kan dus zijn dat het binnenregent in je trailer, ook al is het zeil gesloten. 
 • De meeste rolzeilen zijn luchtdoorlatend, ook als ze gesloten zijn. 

Een klep aan de achterkant van je paardentrailer

Sommige trailers beschikken in plaats van over een oprolbaar zeil over een achterklep die je kan sluiten. Een paar eigenschappen:

  • De klep kan naar boven worden geklapt, en voorkomt op die manier, zelfs als ze openstaat, dat er regen in je trailer terechtkomt. 
  • Het is niet handig om de klep te openen tijdens de rit, dat zal voor te veel luchtweerstand zorgen. Maar dat hoeft ook niet! Trailers met een klep zijn meestal voorzien van een speciaal ventilatiesysteem dat zorgt voor een constante luchtstroom. 
 • Een klep, is in tegendeel tot een rolzeil, niet luchtdoorlatend.

Een deursysteem boven de laadklep van je paardentrailer

Sommige trailers hebben in plaats van een achterklep of rolzeil twee deurtjes, die je naar links en rechts kan openmaken. Die kan je tijdens de rit niet openen. Je kan wel kiezen of je tijdens stilstand een of twee deuren openzet. 

Het handige aan een deursysteem is dat het gemakkelijk te openen en sluiten is van buitenaf. 

Negatieve verluchting 

Sommige paardentrailers die we in ons assortiment hebben zijn voorzien van zogenaamde ‘negatieve verluchting’: dat wilt zeggen dat als je de raampjes vooraan in de trailer opent, een speciaal systeem ervoor zal zorgen dat je paard geen rechtstreekse wind in het gezicht krijgt. Zo krijgt het paard  geen last van traanogen, en wordt het niet onrustig tijdens de rit. 

De voordelen van een klep-deurcombinatie 

Ook de laadklep van je paardentrailer is van essentieel belang voor het comfort van jou en je paard. Je hebt de keuze tussen een gewone laadklep of een klep-deurcombinatie. Die laatste heeft heel wat voordelen:

 • Je hebt de keuze om de achterklep te kantelen zodat je paard zo de trailer in kan stappen, of de klep als een deur te openen. 
 • Dat kan handig zijn wanneer je een andere lading wilt vervoeren, of je even de trailer in moet om iets op te halen. 
 • Sommige paarden houden niet van de laadklep, omdat die soms een hol geluid maakt wanneer ze er op stappen. Dat kan verholpen worden met de klep-deurcombinatie: je paard hoeft dan alleen maar een opstapje te nemen. 

Benieuwd welke opties je nog hebt wanneer je een paardentrailer koopt? Bekijk ze hier! 

Wij geven onze klanten altijd het juiste advies bij het uitkiezen van een paardentrailer en de nodige accessoires. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Laat ons iets weten, dan helpen we je graag verder!