
Hoe onderhoud ik mijn paardentrailer?
De levensduur van je paardentrailer en het comfort van je paard worden heel erg beïnvloed door het onderhoud van je trailer. En dan bedoelen we niet alleen een jaarlijkse grote keuring, maar ook het systematisch nakijken en reinigen van je trailer, voor en na gebruik. Ontdek alle noodzakelijke tips in dit blogartikel.
Reinig je paardentrailer bij gebruik
Op pad geweest met je paardentrailer? Dan kan je hem best meteen schoonmaken. Als je te lang wacht zal het vuil moeilijker te verwijderen zijn. Het is vooral de bedoeling om alle mest te verwijderen na ieder gebruik. Hoe je dat doet?
Hopelijk beschikt je trailer over rubbermatten op de bodem. In dat geval kan je eenvoudig met een hogedrukreiniger alles reinigen (buiten en binnen). Bij een trailer met houten binnen – of buitenwanden is dat niet aangewezen.
Vermeir inside tip!
Draai na het onderhoud het neuswiel naar boven, zodat de trailer gekanteld staat. Zo kan al het water uit de trailer lopen en kan je hem rustig laten drogen.
Blijft je paardentrailer gedurende lange tijd buiten staan? Overweeg dan om een afdekzeil te kopen. Zo blijft je trailer beschermd tegen weer en wind. Veel blootstelling aan zonlicht zal de lak van je trailer doen verbleken en je banden doen verduren of zelfs barsten. Veel blootstelling aan vochtig weer zal de remwerking dan weer beïnvloeden. Het remoppervlak in de remtrommel zal dan gaan roesten.
Controleer de belangrijkste functies van je paardentrailer
Ga ook na of alles naar behoren werkt na gebruik. Let bijvoorbeeld op:
- de scharnieren van je klepdeur en zijdeur;
- de bevestigingen voor je paard (achterstang en borststang, tussenschot, ring om het paard via een halster mee te zekeren);
- de panieksluiting;
- de koppeling tussen je trailer en trekhaak;
- controleer de vloer en zijwanden op eventuele scheurtjes of beschadigingen;
- controleer de banden op slijtage en scheuren, ook de bandendruk is belangrijk.
Voorzie alle scharnieren geregeld van een beetje olie, en houd vooral bij wanneer iets niet meer werkt. Sommige zaken, zoals de panieksluiting, zijn essentieel en moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd.
Doe zelf een eerste onderhoud
De echte technische zaken laat je natuurlijk best over aan een specialist. Maar er zijn een paar zaken die je eenvoudig zelf kan doen bij het onderhouden van je paardentrailer.
- Doe een eerste controle van je banden: hoe je dat doet, vind je hier.
- Let op de remmen als je onderweg bent, en laat ons meteen iets weten als er iets mis is.
- Kijk of de koppeling niet is afgesleten. Er staat op de koppeling een indicatie waar je kan zien dat de koppeling in zone ‘groen (+)’ of ‘rood (-)’ staat. Wanneer de koppeling zich in de rode zone bevindt, zal die moeten vervangen worden. Anders loop je het risico dat de koppeling plotseling los komt.
- Bekijk regelmatig of de verlichting nog werkt. Werkt die niet zoals het hoort? Is er misschien een kabel beschadigd? Is de bekabeling in de stekker losgekomen of is er een slecht contact?
Laat jaarlijks een groot onderhoud uitvoeren
Je kan altijd bij ons terecht voor een groot onderhoud van je paardentrailer. We raden je aan om dit minstens één keer per jaar te laten doen. Tijdens zo’n groot onderhoud keuren en reparen we de volgende onderdelen van je paardentrailer:
- Banden: we controleren de bandenspanning en profieldiepte van je banden, en vervangen ze indien nodig.
- Remmen: met onze speciale remmentestbank kunnen we meteen nagaan hoe de remmen van je trailer er voor staan. Klopt er iets niet? Dan worden ze gereinigd, nagekeken en eventueel vervangen.
- Verlichting: werkt de verlichting van je paardentrailer nog naar behoren? Dat gaan we na, en we voeren de nodige reparaties of vervangingen uit.
- Koppeling: we gaan grondig na of er een speling is bij de koppeling van je paardentrailer. Indien nodig wordt die gerepareerd of vervangen.
- Oplooprem: We controleren en smeren (indien nodig) de nippels van de oplooprem en de remkabels.
- Breekkabel: de breekkabel moet volgens de wet helemaal in orde zijn. We voeren een controle uit en grijpen in wanneer nodig.
- Spatborden: de spatborden worden gelast in geval van scheurtjes. Is de beschadiging te erg? Dan worden ze vervangen.
- Chassis, assen en dissel: het volledige chassis, beide assen en de dissel van de paardentrailer worden gecontroleerd op scheurtjes of andere onregelmatigheden.
We geven je ook nog enkele tips voor het onderhoud van je paardentrailer, en alle voorwaarden waaraan de trailer zal moeten voldoen om wettelijk gekeurd te worden.
Heb je nog vragen over (het onderhoud van) paardentrailers? Kunnen we je nog ergens mee van dienst zijn? Laat ons iets weten!
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir