Ben je een fervent fietser die z’n tweewieler ook op vakantie niet kan missen? Of wil je eens in een andere streek fietsen om te ontspannen? Dan is een fietsendrager dé ultieme oplossing. Over de mogelijkheden ontdek je hieronder alles.

Waarom een fietsendrager kopen?

Omdat bagage thuis laten geen optie is, natuurlijk. In grotere wagens of busjes is het misschien een optie om je fiets mee te nemen, maar dat is lang niet voor iedereen evident. En al helemaal niet als je twee of meer fietsen wilt meenemen.

Met een fietsendrager kan je gerust op pad, met voldoende extra ruimte in de koffer voor al je reisspullen en koffers.

Dankzij een fietsendrager op de trekhaak win je een stuk extra bagageruimte in de wagen, én kan je ook gemakkelijk meerdere fietsen meenemen. Zo comfortabel ging je nog nooit op pad met je fiets. Een fietstochtje iets verder weg of een reisje met de fiets zijn nu geen probleem meer voor jou!

Ik wil een fietsendrager kopen, wat nu?

Voor je overgaat tot de aankoop van een fietsendrager, maak je het best voor jezelf uit wat je behoeften en noden zijn. Er zijn namelijk een hele reeks opties waaruit je kan kiezen, allemaal met hun eigen voordelen.

Om je te helpen met je keuze, zetten we je al op de goede weg.

Er zijn namelijk twee hoofdvragen die je jezelf moet afvragen voor je de juiste keuze kan maken.

1. Hoeveel fietsen wil je meenemen?

Het aantal fietsen dat je op de fietsendrager kan bevestigen, speelt een belangrijke rol. Ben je alleen, met je partner, of heb je een groot gezin? Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kan je kiezen uit verschillende fietsendragers.

Je hebt de keuze uit modellen geschikt voor een, twee, drie tot maximaal vier fietsen. Op basis van jouw behoeften, kan je zo de ideale fietsendrager kiezen.

Het vermogen van de fietsendrager is ook uitermate belangrijk. Niet alle dragers kunnen namelijk evenveel gewicht houden. Meestal is dit ongeveer 60 kilogram per fietsendrager. Maar het kan ook minder of meer gewicht zijn, afhankelijk van het model en de uitvoering.

Voor je overgaat tot het kopen van je fietsendrager, ga je dit het best even na. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Tip: Laad nooit méér fietsen op de drager, of meer gewicht, dan die aankan. Zo vermijd je gevaarlijke situaties en ongelukken.

2. Waar wil je de fietsendrager op bevestigen?

Ook voor de bevestiging van je fietsendrager heb je een aantal opties. Afhankelijk van je noden, kan je kiezen voor een fietsendrager op de trekhaak, op het dak, of op de kofferklep van de auto.

Op het dak

Heb je geen trekhaak, of gebruik je die bijvoorbeeld al voor een aanhangwagen of een caravan, dan is een drager op het dak dé oplossing.

Je kan bij Thule kiezen uit verschillende modellen van dragers op het dak. Zo wordt de fiets vastmaken kinderspel.

Heb je een koersfiets, dan bestaat er een drager waar je de fiets met de voorvork kan monteren door de steekas. Ook stadsfietsen kunnen gemakkelijk en functioneel bevestigd worden.

Let wel op dat geen enkel elektrische fiets op het dak van de wagen kan gemonteerd worden, aangezien die aanzienlijk meer wegen dan een gewone fiets. Op het dak van de wagen mag slechts +/- 20 kg per fiets gemonteerd worden.

Met de bevestiging op het dak kan je de fietsen veilig vervoeren. Denk eraan dat je dwarsstangen nodig hebt om deze dragers te monteren.

Tip: Vergeet bij het inrijden van een parking niet dat je nog fietsen op je dak hebt staan. Je zal steeds rekening moeten houden met de toegenomen hoogte van je voertuig. Meet steeds op voorhand de hoogte van je geladen wagen.

Let wel, je wagen vangt meer wind als je gaat voor een fietsendrager voor op je dak. Dit leidt tot een hoger verbruik. Bovendien is het ook vrij belastend voor je rug. Je moet namelijk de fiets optillen om die op het dak te kunnen monteren.

Op de trekhaak

Een fietsendrager op de trekhaak is gemakkelijker om te monteren en bovendien heel veilig en stevig. In enkele seconden heb je de fietsendrager vastgemaakt op de trekhaak. Nadien kan je de fietsen heel eenvoudig en snel bevestigen op de drager.

Ook het verbruik tijdens de rit is lager dan bij de fietsendrager op op het dak, zoals al vermeld vangt die namelijk minder wind.

Deze uitvoeringen van fietsendragers voor op de trekhaak zijn voorzien van minimaal twee tot maximaal vier fietsen. Zo neem je de fietsen van het hele gezin gemakkelijk mee op stap.

Je vindt heel wat modellen kan kantelen zodat, je alsnog de mogelijkheid hebt om de kofferklep van je wagen te openen.

Ook opplooibare modellen zijn heel interessant, aangezien deze weinig plaats innemen bij het opbergen in de garage of kofferruimte. Ben je ter plaatse, dan demonteer je de fietsendrager van de trekhaak, plooi je hem op, en leg je de drager in de koffer. Heel handig als je ergens wil parkeren!

Tip: Kijk er zeker ook de maximale kogeldruk van je trekhaak op na. Die De kogeldruk op de trekhaakkogel mag slechts een bepaald gewicht trekken dragen.

Op de kofferklep van de auto

Een fietsendrager voor op de kofferklep zie je minder vaak op straat, aangezien niet alle niet alle automodellen hiervoor geschikt zijn.

Wij beschikken over een lijst waarin alle modellen opgelijst staan waarbij een fietsendrager op de kofferklep mogelijk is. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw wagen? Neem gerust contact op met ons, dan bekijken welke fietsendrager voor jou ideaal is.

Let op: Soms verbergen de wielen van de fiets de achterlichten van de auto. Dan moet je een extra verlichtingsbalk monteren op de drager, zodat je nog steeds voldoet aan de wetgeving. Bovendien vermijd je op die manier ook gevaarlijke situaties!

Een fietsendrager kopen voor je e-bike?

Ook voor mensen met een elektrische fiets zijn er modellen in de omloop. Koop je een fietsendrager voor je elektrische fiets, dan kies je het best één die daar specifiek voor bedoeld is.

Dragers voor e-bikes kunnen namelijk meer gewicht dragen. En dat moet wel met een elektrische fiets, want ze wegen een stuk meer dan gewone fietsen (zo’n 30 kg).

Er bestaan wel hulpmiddelen om die zware e-bike op de fietsendrager te monteren. Denk maar aan een oprijgoot om je fiets makkelijk op de drager te kunnen rijden en dan vast te maken.

Tip: Zorg steeds dat je de fietsendrager goed bevestigt op de wagen, en dat de fietsen ook stevig vastzitten.Wil je graag een fietsendrager kopen? Neem gerust contact op met ons, wij helpen je graag verder.

Je kan ook een bezoekje brengen aan onze toonzaal met meer dan 15 modellen, en geef je ogen de kost! Ontdek de fietsendragers van Thule en Uebler, en ga voortaan comfortabel op pad met je fietsen.

CONTACTEER ONS


Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir