Vervoer je op regelmatige basis machines? Dan kun je maar beter investeren in een degelijke machinetransporter.

Deze zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk en efficiënt machines kunnen vervoeren. Zo hebben ze onder meer een stevig en sterk chassis, en een lage laadvloer die zorgt voor een kleine oprijhoek.

Daarnaast beschikken machinetransporters over veel bindmogelijkheden, zodat machines goed en veilig geladen kunnen worden.

Afhankelijk van het soort machine dat je vervoert, kun je kiezen voor een drieas of een dubbelas machinetransporter. Hieronder zetten we de voor-en nadelen op een rij.

Laadvermogen

Er bestaan zowel drieassers als dubbelassers met een laadvermogen van 3,5 ton.

Als je zo’n zwaar gewicht moet vervoeren, is het belangrijk dat je transporter heel stevige assen heeft. Bij een drieasser zal het chassis altijd steviger zijn dan bij een dubbelasser, gewoonweg omdat het ondersteund wordt door 3 assen in plaats van 2 assen.

De extra as ten opzichte van een dubbelasser betekent wel dat het eigen gewicht van een drieasser groter is dan dat van een dubbelasser.

Wettelijk gezien mag je op een drieasser dus minder laden. In de praktijk zien we dit echter niet vaak gebeuren. Vaak wordt net gekozen voor een drieasser omdat men iets zwaarder moet laden.

Laadvermogen = MTM van de aanhangwagen – eigen gewicht van de aanhangwagenKogeldruk

De kogeldruk is het gewicht waarmee de kogelkoppeling van een machinetransporter op de trekhaak van het trekkend voertuig rust.

Het is belangrijk dat deze kogeldruk correct is. Een te hoge of te lage kogeldruk zorgt voor onveilige situaties op de weg.

De kogeldruk verandert als je lading meer naar voren of naar achteren op de laadvloer van de machinetransporter wordt geplaatst.

Wanneer je een machinetransporter rijdt met drie assen, zal je kogeldruk dus minder snel te hoog of laag zijn, aangezien de drie assen veel breder steunen.

Vermeir inside tip!

Wanneer je machines moet vervoeren met een lengte die even lang is als de laadbak van de aanhangwagen, is het aan te raden een drieas machinetransporter te gebruiken.

Dit omdat je de kogeldruk niet kan regelen door het verplaatsen van deze machine (hij beslaat namelijk de gehele laadvloer).

Een drieasser is dan stabieler dan een dubbelasser, en zal ook minder slingeren omdat de kogeldruk beter is, zelfs als de lading niet 100% juist staat.Kostprijs

Een drieas machinetransporter heeft één as meer en twee wielen extra, waardoor een drieasser automatisch een hogere kostprijs heeft dan een dubbelas machinetransporter.

Het betekent tevens dat een drieas machinetransporter meer onderhoud vergt dan een dubbelasser. De extra banden en lagers moeten namelijk ook onderhouden worden, en omdat je een extra as hebt, slijten de banden van een drieasser door de extra wringkracht ook sneller.

Bij een drieasser zul je daarentegen wel minder snel een as kapot rijden omdat er drie zijn, en omdat het gewicht van de lading beter verdeeld kan worden, is de belasting per band ook lager.

Afmetingen & gewichten

Drieas machinetransporters zijn er niet met een laadvermogen kleiner dan 3,5 ton.

De dubbelas machinetransporters bestaan in alle afmetingen en ook in lagere gewichtsklassen dan 3,5 ton. Je zult echter niet snel een machinetransporter vinden met een laadvermogen van minder dan 3000 kg.Ben je op zoek naar een machinetransporter of andere aanhangwagen en wil je je graag laten adviseren? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom.

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir