Manoeuvreren met een aanhangwagen, dat is niet altijd even gemakkelijk. Toch zal je, wanneer je geregeld met een aanhanger de baan op gaat, verschillende situaties tegenkomen waarin je ook achteruit moet kunnen rijden.

En dat is een echte kunst. Want niet alleen parkeren met een aanhangwagen loopt niet altijd van een leien dakje, ook voor achteruitrijden is de nodige expertise vereist.

Wij geven je graag wat tips & tricks mee, die het proces voor jou al een heel stuk vergemakkelijken!

Achteruit rijden: het stappenplan

Soms ben je genoodzaakt met je aanhangwagen achteruit te rijden, bijvoorbeeld wanneer je de oprit afrijdt, of wanneer je een doodlopende straat inrijdt met geen mogelijkheid tot keren.

Op dergelijke situaties ben je maar best goed voorbereid.

 • Bekijk de omgeving
  Denk goed na waar je naartoe wil en bekijk de verschillende obstakels. Naar welke richting moet je draaien? Staan er andere auto’s geparkeerd waar je op moet letten? Heb je alle paaltjes gezien?
 • Zet je goed in de auto
  Houd ten allen tijde minstens één hand op het stuur. Draai je om en kijk door de achterruit. Met de andere hand kun je de kopsteun van de passagiersstoel vasthouden voor een stabielere houding. Vergeet niet dat je naast een achteruitkijkspiegel ook zijspiegels hebt!
 • Wees aandachtig tijdens het draaien
  Denk eraan dat je aanhangwagen anders draait dan je auto. Zo moet je het stuur van je auto naar rechts draaien als je naar links wil met de aanhangwagen, en omgekeerd.

Vermeir inside tip!

Let op dat je wagen en de aanhangwagen niet ‘scharen’ bij het achteruitrijden. Wanneer de hoek te groot wordt bij het draaien kunnen je auto en de aanhanger namelijk haaks op elkaar komen te staan. Merk je dat je te veel afgedraaid hebt, wees dan niet verlegen om opnieuw te beginnen. Stop, rijd opnieuw naar voor en probeer het nogmaals. • Neem je tijd
  Wanneer je je volledig op je gemak voelt, kan je je hand(en) aan de onderkant van het stuur plaatsen en bijsturen waar nodig. Zodra je het te pakken hebt, ben je vertrokken!

Tips bij het achteruitrijden met een aanhangwagen

Bij Vermeir raden we steevast aan om ook enkele tips voor ogen te houden wanneer je met de aanhangwagen de baan op gaat. Een verwittigd persoon is er twee waard! Bekijk daarom ook zeker onze tips voor het achteruitrijden met een aanhanger, en voor je het weet ben je een echte pro.

 1. Met twee zie je meer dan alleen: vraag of iemand meekijkt als je met je aanhangwagen manoeuvreert.
 2. Alleen kalmte kan je redden: wees rustig en laat je niet opjutten door wachtende auto’s of kijkende voorbijgangers. Ontspan!
 3. Voorzichtigheid is de moeder der wijsheid: stop, stap uit en kijk of je goed bezig bent. Beter een aantal keer controleren, dan schade veroorzaken tijdens het achteruitrijden.
 4. Oefening baart kunst: probeer een aantal keer op een verlaten parkeerterrein achteruit te rijden met je aanhanger. Maak desnoods een parcours met kegels die de obstakels op de weg voorstellen. Ideaal om de kneepjes van het vak te leren.
 5. De aanhouder wint: laat je niet opjutten door anderen en blijf proberen, ook als het niet goed lukt. Al doe je het in 10 keer.

Ten slotte kunnen we ook wel een woordje kwijt over de technologische ontwikkelingen. Zo kan je tegenwoordig niet alleen beroep doen op achteruitrijlichten voor je aanhangwagen, maar kan je ook een achteruitkijkcamera voor je aanhanger aanschaffen.

Deze tool helpt je al heel wat verder tijdens het achteruitrijden met je aanhanger. Je hebt namelijk een veel beter overzicht over de gehele situatie.Wil jij graag meer weten over het achteruitrijden met een aanhangwagen, of sta je op het punt een aanhangwagen aan te schaffen? Neem dan gerust contact op, wij helpen je graag verder!

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir