Je bent dagelijks bezig met auto’s, of je hebt een garagebedrijf? Je besteedt je vrije tijd aan het bezoeken van oldtimerbeurzen mét je eigen oldtimer? Dan komt een autotransporter je goed van pas. Een autotransporter is geschikt voor het vervoeren van auto’s (of andere voertuigen). De afmetingen van een autotransporter zijn speciaal ontworpen voor het vervoeren van auto’s en uiteraard is het laadvermogen van de aanhangwagens hier ook op afgestemd.

Een autotransporter heeft altijd een MTM van > 750kg. Hierdoor dien je meestal over een rijbewijs BE te beschikken om te mogen rijden met een autotrailer. In uitzonderlijke gevallen is een rijbewijs B voldoende, bijvoorbeeld bij een enkelas autotrailer in combinatie met licht te transporteren voertuigen.

Wanneer je een autotransporter wilt kopen, kun je kiezen uit verschillende modellen en opties. Wat je het beste kiest, hangt af van volgende factoren:

 • Wat vervoer je over het algemeen?
  • Lichte/ zware auto’s
  • Afmetingen van de auto’s die je vervoert
  • Hoogte van de auto’s die je vervoert
  • Wil je nog andere zaken vervoeren
 • Hoe vaak je de autotrailer gebruikt, en of dit occasioneel of professioneel is.

Autotransporter met oprijplaten of kantelbaar model met doorlopende klep

Bij autotrailers kun je kiezen uit modellen met oprijplaten of kantelbare modellen met een doorlopende klep. Over het algemeen zijn de kantelbare modellen met doorlopende klep veiliger en makkelijker:

 • Je moet niet meer uitstappen om te kijken of je juist erop rijdt.
 • Je hoeft niet meer je sjouwen met oprijplaten.
 • Je loopt geen risico meer om naast te oprijplaten te rijden.
 • Je hebt geen steunpoten meer nodig om het chassis te ondersteunen.

De kostprijs van een kantelbaar model ligt echter hoger. Dit omdat er een hydraulische cilinder en een handpomp geplaatst moet worden om te kunnen kantelen.

Type vloer bij een autotransporter

Voor wat betreft de vloer, kan er gekozen worden voor een houten of aluminium vloer.

Houten vloer autotransporter

 • Kan rot worden
 • Wordt glad door mos igv regen
 • Doorslippen van autowielen bij regen
 • Goedkoper in aanschaf

Aluminium vloer autotransporter

 • Kan niet rotten
 • Geeft meer grip, ook bij regen
 • Is lichter
 • Duurder in aanschaf

Gesloten autotransporter

Een gesloten autotransporter behoort ook tot de mogelijkheden. Hier wordt meestal voor gekozen vanuit diefstal-oogpunt bij het transporteren van dure auto’s. Maar ook wanneer je je auto wil beschermen tegen onaangename weersinvloeden, kan een gesloten autotransporter een goede optie zijn. Een goedkoper alternatief voor een gesloten autotrailer is werken met een huif. Deze beschermt tegen weersomstandigheden, maar uiteraard niet tegen diefstal.

Autotrailer in dubbelas of enkelas uitvoering

Autotransporters zijn verkrijgbaar in enkelas- en dubbelas-uitvoeringen. Het gebruik van een enkelas-autotransporter raden wij aan als je lichte voertuigen wil vervoeren. Het voordeel hiervan is dat het eigen gewicht van de trailer ook minder is, waardoor ook auto’s met een lager trekvermogen deze autotransporters kunnen trekken. Deze enkelas-autotransporters zijn bijvoorbeeld ook zeer geschikt voor recreatief gebruik. Om achter je camper nog je auto/motor/quad te vervoeren bijvoorbeeld.

Moet je echt zware voertuigen vervoeren of vervoer je professioneel voertuigen van verschillende gewichten, dan is het gebruikt van een dubbelas-autotransporter aan te raden. Deze zijn prima geschikt voor een MTM vanaf 1500 tot 3500 kg en bieden meer veiligheid op de weg.

Autotrailer met of zonder borden/randen

Wanneer je met je autotransporter ook occasioneel andere zaken wenst te vervoeren, kun je opteren voor borden die je op de autotrailer kunt monteren. Zo maak je van je autotransporter in een handomdraai een multitransporter.

Wielen

Je kunt opteren voor wielen onder de vloer en wielen naast de vloer van de autotransporter.

Naast de vloer

Hierdoor ligt de laadvloer lager waardoor de oprijhoek minder steil is. Dit is handig als je lage voertuigen moet vervoeren. De totale laadbreedte wordt hierdoor wel minder.

Onder de vloer

Hierbij wordt de totale laadbreedte benut. Het nadeel is dat de laadvloer een stuk hoger ligt, wat het moeilijker maakt om er lage voertuigen op te rijden. Dit zou je eventueel kunnen compenseren door lage profielbanden te gebruiken.



Wil je overgaan tot de aankoop van een autotransporter? Laat je dan op voorhand goed informeren. Kom langs in onze showroom of neem contact met ons op, wij helpen je graag verder met deskundig advies.

CONTACTEER ONS






Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir