
Een aanhangwagen kopen? Met deze tips doe je de beste aankoop!
Een zetel vervoeren, naar het containerpark gaan, met de motor op vakantie… Er komt al snel heel wat geregel bij kijken. Of niet?
Met een aanhangwagen verplaats je gemakkelijk materiaal dat je niet zomaar in je wagen krijgt van de ene locatie naar de andere. Ideaal wanneer je regelmatig de baan op moet met dergelijke zaken.
Koop daarom een aanhangwagen, en rijd nooit meer met een open kofferbak rond!
Toch moet je in je zoektocht je ogen goed openhouden: er zijn duizend-en-één opties waaruit je kan kiezen. Ga niet roekeloos over tot een ondoordachte aankoop, maar zet vooraf alle mogelijkheden op een rijtje.
Hulp nodig? Lees dan zeker onderstaande tips & tricks: die helpen je op de goede weg.
Type aanhangwagen
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Waarvoor wil ik mijn aanhangwagen gebruiken?
Je hebt namelijk heel wat verschillende toepassingen, die allemaal vragen om een ander model of type aanhanger.
Naast de ‘gewone’ aanhangwagens, heb je ook aanhangers voor paardentransport, motortransport, autotransport, machinetransport, enzovoort.
Zorg dus dat je een goede doelstelling hebt opgezet, vooraleer je naar de winkel stapt om een aanhangwagen te kopen.
Bovendien verschillen niet alleen de toepassingen, maar ook de vormen van aanhangwagens en de kwaliteit ervan. Zo heb je grote, kleine, open en gesloten modellen.
Dubbelas vs. enkelas
Het grootste verschil voor jou en het materiaal dat je vervoert, zit hem in de optie dubbelas of enkelas. Bij de enkelas aanhangwagen draagt slechts één as het volledige gewicht, bij de dubbelas variant wordt het gewicht verdeeld over de twee assen.
Met een enkelas aanhangwagen kan je stevig materiaal vervoeren, dat bovendien tegen een stootje kan. Je legt er best niet de grootste afstanden mee af, maar voor de verhuis van bijvoorbeeld een zetel of het vervoeren van houten planken naar een nabijgelegen locatie, volstaat de enkelas aanhangwagen prima.
Ga je echter vaker de baan op met veel spullen, die bovendien breekbaar of kwetsbaar zijn en zwaarder in gewicht, geef je het best de voorkeur aan een dubbelas aanhangwagen.
Geremd vs. ongeremd
Heel wat aanhangwagens beschikken tegenwoordig over een eigen remsysteem. We noemen ze, je raadt het al, geremde aanhangers.
Dit systeem zorgt ervoor dat de aanhangwagen ook zelf mee afremt wanneer de bestuurder van de auto op de rem trapt. Dat maakt ze veiliger en stabieler dan ongeremde aanhangwagens. Bovendien is de remafstand ook aanzienlijk korter in vergelijking met de ongeremde variant. Uiteraard vertaalt zich dat ook in een kostelijker prijsplaatje.
Het ongeremd model is volledig afhankelijk van het remsysteem van de auto. Deze aanhangwagen is dan ook gevoeliger voor slingeren bij het (plots) remmen.
Denk dus ook eens na over het verschil tussen geremd en ongeremd, wanneer je een aanhangwagen koopt.
Open vs. gesloten
De meest economische keuze is ongetwijfeld de open aanhangwagen. De prijs van dergelijke aanhangwagens ligt heel wat lager dan bij de gesloten variant. Bovendien wegen ze een stuk minder, wat maakt dat je meer gewicht kan opladen.
Het nadeel? De vracht wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden. Wanneer het regent of sneeuwt, kan je materiaal nat worden.
Is dat geen optie voor de spullen die jij gaat vervoeren? Dan kies je het best een gesloten aanhangwagen. Deze biedt voldoende bescherming. En dat niet alleen tegen de (onvoorspelbare) weerselementen, maar ook tegen diefstal. Je kan ze namelijk volledig afsluiten, zodat ongewenste bezoekers niet aan je materiaal kunnen.
De verschillende types op een rijtje
Nood aan een duidelijk overzicht van de verschillende types aanhangwagens? Bekijk dan zeker onderstaand lijstje.
- autotrailers
- bagagewagens
- bakwagens
- gesloten aanhangwagens
- kipperaanhangwagens
- machinetransporters
- motortrailers
- paardentrailers
- plateau-aanhangwagens
- plooibare aanhangwagens
- reclame-aanhangwagens
Ieder type kent bovendien ook verscheidene modellen, wat maakt dat je de perfecte aanhanger voor jouw noden kan uitkiezen.
Tweedehands is ook een optie
Kun je niet over het noodzakelijke kapitaal beschikken om een nieuwe aanhangwagen te kopen? Dan kan je ook steeds een tweedehands aanhangwagen aanschaffen!
Vermeir inside tip!
Besef dat een tweedehands aanhangwagen waarschijnlijk al (heel) intensief gebruikt werd. Zorg dus zeker dat je een aantal zaken checkt vooraleer je overgaat tot de aankoop.
Deze checklist kan je als leidraad gebruiken.
- Banden (scheuren, vervorming en slijtage)
- Chassis en dragende delen (eventuele roestvorming)
- Verlichting
- Remmen
- Sluitwerk
- Koppeling
- Speling op wiellagers
- Breekkabel
- As (staan de wielen recht?)
Na de aankoop
Dé belangrijkste tip: wees in orde volgens de wetgeving.
Wanneer je een aanhangwagen aankoopt en vervolgens de baan op gaat, heb je namelijk in sommige gevallen een extra verzekering nodig.
Bedraagt de MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van de aanhangwagen minder dan 750 kg, dan volstaat de verzekering van je auto. Ligt de MTM boven 750 kg, dan dien je een extra verzekering af te sluiten.
Bovendien ga je ook best even na of je een extra rijbewijs nodig hebt voor je aanhangwagen. Soms volstaat het rijbewijs B, soms is ook een rijbewijs BE nodig.
Zo zie je maar: wanneer je een aanhangwagen koopt, moet je heel wat zaken in overweging nemen!
Ben jij op zoek naar de juiste aanhangwagen voor jouw noden? Neem dan gerust contact op, of kom langs in onze showroom. Wij helpen je graag verder!
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir