Wanneer je je op de weg begeeft met een aanhangwagen, wil je uiteraard zorgen voor optimale veiligheid. Gevaarlijke situaties zoals bijvoorbeeld een slingerende aanhangwagen, vermijd je dan ook liever. Wist je namelijk dat de meeste ongelukken ontstaan door het slingeren van aanhangwagens?

Hoewel je dit niet altijd 100 procent kunt voorkomen, zijn er wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op slingeren met een aanhangwagen aanzienlijk te reduceren.

1. Hou je aan het laadvermogen

Veilig rijden met een aanhangwagen begint bij het trekkend voertuig. Dit moet namelijk geschikt zijn om de aanhangwagen te trekken. Hoeveel je auto mag trekken (MTM) vind je terug op je keuringsbewijs of het gelijkvormigsheidsattest of ‘CoC’ (Certificate of Conformity).

Het is van belang dat je trekkend voertuig in combinatie met je aanhangwagen een stabiele combinatie vormt. Overschrijd je de maximale trekkracht, dan zorg je voor een onstabiele combinatie en dat kan serieuze gevolgen hebben, waaronder ook het slingeren van je aanhangwagen.

2. Laad je aanhangwagen op de juiste manier

Niet alleen maximale trekgewicht is van belang, ook de manier waarop je de aanhangwagen laadt bepaalt of je al dan niet sneller zult slingeren.

Bij het laden van je aanhangwagen dien je te streven naar de beste kogeldruk (+/- 50kg). De kogeldruk is de kracht waarmee je aanhangwagen ‘rust’ op het trekkend voertuig’. Als de kogeldruk te hoog is, wordt de voorkant van je trekkend voertuig als het ware omhoog geduwd, en bij een te lage kogeldruk gebeurt hetzelfde met de achterkant van het trekkend voertuig.

Beide situatie zorgen voor onvoldoende stabiliteit op de weg en zijn bij onverwachte externe invloeden oorzaak voor het slingeren van de aanhangwagen.

3. Controleer je banden

Je aanhangwagenbanden bepalen de grip en ligging op de weg en daarmee voor een groot deel de veiligheid.

Om het slingeren met een aanhangwagen te voorkomen, is het zeer belangrijk dat je banden een goede bandenspanning hebben. En daarmee bedoelen we zowel de banden van je aanhangwagen als die van het trekkend voertuig. Een goede bandenspanning zorgt voor een betere wegligging en een betere remweg. Dat verkleint de kans op slingeren.

4. Rij niet te snel

Veel aanhangwagens beginnen te slingeren omdat men simpelweg té snel rijdt. Hoe sneller je rijdt, hoe groter de kans dat je aanhangwagen begint te slingeren. In eerste instantie lijkt er niet zoveel aan de hand als je sneller rijdt met een aanhangwagen, maar het gevaar ontstaat bij externe invloeden:

  • een vrachtwagen inhalen;
  • een plotselinge zijwind;
  • een bus die jou inhaalt;
  • een kleine oneffenheid in het wegdek.

Deze externe invloeden veroorzaken een beweging op je aanhangwagen die, zeker als je te hard rijdt, ervoor kan zorgen dat je snel aan het slingeren gaat. Rij je langzamer, dan is de kans groter dat het trekkend voertuig deze ‘afwijking’ nog kan corrigeren.

Wenst u meer informatie over aanhangwagen en hoeveel u mag laden bij een bepaald model in combinatie met uw trekkend voertuig? Wij helpen u graag verder!

CONTACTEER ONS
Frank Vermeir
Zaakvoerder aanhangwagens Vermeir

Frank Vermeir zaakvoerder aanhangwagens Vermeir